Sernik na zimno z mlekiem w proszku

Opublikowano: 03.03.2022 r., 10:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z mlekiem w proszku.
Sernik na zimno z mlekiem w proszku
Sernik na zimno z mlekiem w proszku to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych i domowych słodkości. Zachwyca puszystością i waniliowym smakiem.
Przygotowanie 20 min
410 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki kakaowe (200 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Mleko w proszku (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Cukier (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na sernik na zimno z mlekiem w proszku krok po kroku

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na niej poukładaj herbatniki.

W misce ubij śmietankę z cukrem na puszystą masę.

Dodaj mleko, cały czas mieszając.

Dodawaj do masy małymi porcjami ser. Całość dokładnie zmieszaj.

Masę serową wyłóż na herbatniki i chłódź przez 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z mlekiem w proszku

Sernik na zimno z mlekiem w proszku to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych i domowych słodkości. Zachwyca puszystością i waniliowym smakiem. W tym wydaniu ciasto robi się ekspresowo, jedynie czas chłodzenia jest dość długi, jednak dzięki temu otrzymuje się przepyszne ciasto w wybornej formie. Jego wykonanie jest naprawdę nieskomplikowane, choć całość prezentuje się dekoracyjnie.

Przepis na sernik na zimno z mlekiem w proszku będzie wspaniałą opcją zwłaszcza dla osób, które kochają ciasta na bazie sera.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik na zimno z mlekiem w proszku, który będzie szybki, łatwy, a do tego pyszny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Robi się go na biszkoptach i całkowicie bez pieczenia, dlatego wystarczy tylko kilka chwil, by był gotowy. Charakteryzuje się niezwykłą miękkością i puszystością. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają klasyczne przepisy. Jest niesamowicie pyszny i odpowiednio słodki. Dodatek twarogu lekko obniża jego indeks glikemiczny, a także sprawia, że deser ten sprawdzi się na diecie redukcyjnej i wegetariańskiej. Jeżeli do wykonania spodu wybierze się biszkopty bezglutenowe, które łatwo można dostać w większych sklepach, to ciasto będzie super deserem dla osób cierpiących na celiakię. Dzięki użyciu tego słodzika deser ma znacznie mniej kalorii niż zazwyczaj, jest więc bezpieczny dla osób odchudzających się. Ma również dość sporą zawartość białka, więc syci na długo i pozwala budować masę mięśniową. Jest niezwykle lekkie i proste, więc spokojnie może gościć w każdej diecie. Jego podstawą jest twaróg, najlepiej wybierać ten sernikowy, który jest drobny i nie potrzebuje mielenia. Do tego ciasta najlepiej wybrać ser twarogowy półtłusty, który nie jest zbyt tłusty, ale nie sprawi, że ciasto będzie za suche. Do ciasta można dodać serka mascarpone, wystarczy 250 g twarogu, wymieć na kremowy serek. Do masy serowej dodaje się budyniu, jednak jeżeli brakuje go w domowej spiżarni, można też użyć skrobi ziemniaczanej, która również zapewni kremową konsystencję.

Alergeny w serniku na zimno z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla sernika na zimno z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • twaróg sernikowy
    • Mleko w proszku
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze sernika na zimno z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
220.81
410.70
Białko (g)
9.17
17.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
15.57
28.95
Węglowodany przyswajalne (g)
15.11
28.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
13.66
25.40
Tłuszcze nasycone (g)
12.03
22.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.62
3.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.35
17.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
329.44
612.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
165.33
307.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
133.37
248.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
0.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z mlekiem w proszku 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z mlekiem w proszku

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mleko w proszku
100 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
39.50