Sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
- Czekolada gorzka (100 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Masło (20 g)
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Cukier (40 g)
- Herbatniki (100 g)
- Żelatyna (20 g)
- Mascarpone (250 g)
- Masa krówkowa (400 g)
- Orzeszki ziemne (120 g)
Przepis na sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą krok po kroku
Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno wyłóż herbatniki.
Na herbatniki wyłóż kajmak.
Zrób bitą śmietanę z 250 ml śmietanki. Śmietanka musi być dobrze schłodzona. Wstaw do lodówki. Żelatynę rozpuść w 75 ml gorącej wody i wystudź. Wymieszaj dokładnie.
Serki zblenduj i następnie utrzyj z cukrem. Do gładkiej masy serowej dodaj ubitą śmietankę oraz schłodzoną żelatynę. Wymieszaj.
Wyłóż masę serową na kajmak. Wyrównaj.
Na masę serową wyłóż orzeszki. Można je posiekać, ale mogą być też w całości.
Czekolady podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
250 ml śmietanki podgrzej na niewielkiej mocy palnika. Cały czas mieszaj. Śmietanka nie powinna wrzeć, powinna być gorąca.
Gorącą śmietankę dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj aż do połączenia składników. Otudź.
Ostudzoną masę czekoladową wylej na orzeszki.
Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Kto nie lubi karmelu, orzeszków i czekolady? Chyba nie znam takiej osoby. Te połączenie jest niesamowite w każdym calu. Dodaj do ciasta ulubione orzeszki. Idealnie komponują się orzeszki z dodatkiem soli. Smak oczaruje każdego, nawet tego najbardziej wybrednego. Smak tego ciasta można porównać do znanego batonika z karmelem i orzeszkami. Spróbuj zrobić nawet jako torcik dla bliskiej osoby. Z pewnością będzie zadowolona.
Alergeny w serniku na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Lista alergenów dla sernika na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietanka kremowa 30%
- Herbatniki
- mascarpone
- masa krówkowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki ziemne
Wartości odżywcze sernika na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.