Sernik na zimno z mascarpone mango
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (330 g)
- Cukier (70 g)
- Mango (280 g)
- Żelatyna (15 g)
- Mascarpone (250 g)
- Galaretka (45 g)
- Biszkopty (60 g)
Przepis na sernik na zimno z mascarpone mango krok po kroku
Do wykonania ciasta potrzebna będzie tortownica o średnicy 20 cm.
Biszkopty wyłóż na dno tortownicy, którą uprzednio posmarujesz masłem i wyłożysz papierem do pieczenia.
Cukier wraz z serem oraz serkiem mascarpone utrzyj na gładką masę.
Obierz mango. Oddziel miąższ od pestki. Zblenduj 1 mango, a drugie zostaw do dekoracji. Zblendowane mango dodaj do masy serowej.
Przygotuj 1/4 szklanki ciepłej wody i rozpuść w niej żelatynę. Dodaj ostudzoną żelatynę do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
Ubij śmietankę. Pamiętaj, by śmietanka była bardzo dobrze schłodzona. Dodaj ubitą śmietankę do masy serowej.
Masę serową wyłóż na biszkopty. Wyrównaj.
Na masę serową wyłóż pokrojone mango i udekoruj ładnie. Dociśnij owoce w masę, by nie wypłynęły na wierzch.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (200 ml) i zostaw do stężenia.
Galaretkę, która już tężeje wylej na wierzch ciasta.
Odstaw ciasto na kilka godzin (a najlepiej na noc) do schłodzenia i po to, by ciasto się stężało. Smacznego!
-
Serniczki na zimno
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na delicjach
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z mascarpone mango
Przepyszny, prosty przepis na sernik na biszkoptach o smaku mango. Placek bardzo szybki w wykonaniu. Całość dopełnia galaretka pomarańczowa. Można zrobić z galaretką o dowolnym ulubionym smaku. Można użyć na przykład galaretkę ananasową. Jest niezwykle prostym plackiem do wykonania. Jeśli tylko masz takie owoce jak między innymi mango nie wahaj się i zrób sobie deser na weekend. Z pewnością nie pożałujesz i zrobisz nie jeden raz.
Alergeny w serniku na zimno z mascarpone mango
Lista alergenów dla sernika na zimno z mascarpone mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze sernika na zimno z mascarpone mango
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.