Sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
- Czekolada biała - 3 tabliczki (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (450 g)
- Mascarpone (450 g)
- Biszkopty (70 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru (30 ml)
Przepis na sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą krok po kroku
Czekolada oraz serek mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej, śmietanka zaś mocno schłodzona.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Podziel czekoladę na mniejsze kawałki by było szybciej. Ostudź.
Serek mascarpone zmiksuj z ostudzoną, ale płynną czekoladą.
Teraz ubij śmietankę na sztywno.
Rozpuść 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej w zimnej wodzie (1 cm wody ponad poziom kawy) i dokładnie wymieszaj.
Dodaj rozpuszczoną kawę do masy serowej i dokładnie zmiksuj.
Na końcu do masy serowej z kawą dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj łyżką.
Masę wylej na biszkopty.
Posyp ciasto wiórkami czekoladowymi dla ozdoby i ewentualnie ziarnami kawy.
Wstaw ciasto do lodówki by się schłodziło.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Ten przepis na sernik na zimno z mascarpone zachwyci każdego smakosza kawy! Do tego ciasta nie trzeba dodawać żelatyny. Dodatek białej czekolady sprawia, że ciasto nabiera idealną konsystencję po schłodzeniu. Masa serowa jest na biszkoptach. Dzięki wykorzystaniu biszkoptów placek jest ekspresowy w wykonaniu. Taki przepis wykonany w formie tortu będzie świetnym prezentem dla jubilata, który uwielbia kawę. 2 w 1 – kawa i ciasto. Taki tort będzie wprost idealny dla kawosza.
Alergeny w serniku na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Lista alergenów dla Sernika na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze sernika na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.