Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
- Herbatniki (400 g)
- Masło (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (750 g)
- Cukier (40 g)
- Czekolada gorzka (50 g)
- Maliny (500 g)
- Mascarpone (500 g)
- Masa krówkowa (400 g)
Przepis na sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami krok po kroku
Blaszkę o rozmiarze 30 na 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Zblenduj herbatniki z roztopionym masłem i wyłóż powstałą masę na blaszkę. Przygnieć wszystko, by było zwarte. Schłódź w lodówce.
W tym czasie przygotuj maliny. Połowę wyłożysz na herbatniki.
Ubij śmietankę z cukrem na sztywno.
Dodaj do ubitej śmietanki mascarpone. Wymieszaj bardzo delikatnie.
Wyciągnij blaszkę z lodówki i wyłóż połowę malin.
Następnie wylej masę serową.
Na wierzch dodaj 1/4 malin.
Podgrzej lekko kajmak by miał lekko lejącą konsystencję.
Kajmakiem polej masę serową i wyłóż resztę malin.
Na koniec zetrzyj czekoladę.
Wstaw do lodówki na całą noc.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami. Świetnie nada się na torcik z owocami dla bliskiej osoby, ponieważ prezentuje się i smakuje wybornie. Ciasto te można również bez problemu zrobić z biszkoptami. To propozycja na ciasto, które nie jest za słodkie, za to ożywione owocami. Wykorzystanie malin nadaje świetne ożywienie słodkości sernika na zimno z mascarpone. Poezja smaku!
Alergeny w serniku na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Lista alergenów dla sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- masa krówkowa
Wartości odżywcze sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.