Sernik na zimno z jogurtu greckiego

Opublikowano: 31.10.2021 r., 19:51 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grecki sernik na papierze
Sernik na zimno z jogurtu greckiego
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszy sernik na zimno z jogurtu greckiego. Lekki, delikatny, pyszny i zdrowy deser, który świetnie sprawdzi się w letnie, ciepłe dni.
Przygotowanie 240 min
162 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło - 10 łyżek (150 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (1000 ml)
  • Żelatyna - 3 łyżki (24 g)
  • Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 3 łyżki (36 g)
  • Truskawki (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek mały, duża miska, tortownica 26 cm, rozdrabniacz

Przepis na sernik na zimno z jogurtu greckiego krok po kroku

Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem.

Herbatniki przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki.

Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę oraz cukier. Pozostaw do wystudzenia.

Jogurt przełóż do miski, dodaj mleko z żelatyną i dokładnie wymieszaj.

Truskawki ułóż na spodzie i wylej jogurt.

Wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z jogurtu greckiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z jogurtu greckiego

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Jednym z rodzajów ciast, które powstały z biegiem czasu są ciasta na zimno. Sernik na zimno z jogurtu greckiego jest wyśmienitą propozycją fit deseru bez pieczenia. Do jego przygotowania wykorzystasz jogurt grecki jedna możesz go przygotować także z jogurtu naturalnego. Masę możesz przyrządzić także z serem twarogowym, który wcześniej zblenduj na gładko z dodatkiem jogurtu greckiego. Ciasto na zimno z jogurtem i galaretką to bardziej złożona wersja ciasta, która jest równie smaczna jak wersja podstawowa z truskawkami.

Sernik na zimno z jogurtu greckiego jest pyszną i oryginalną propozycją na ciasto bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się w letnie, ciepłe dni jako orzeźwiający deser. Do ciasta możesz dodać sok i skórkę z limonki, które nadadzą egzotycznego i jeszcze bardziej orzeźwiającego smaku.

Alergeny w serniku na zimno z jogurtu greckiego

Lista alergenów dla sernika na zimno z jogurtu greckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze sernika na zimno z jogurtu greckiego

na 100g gotowej potrawy

Sernik na zimno z jogurtu greckiego to świetna propozycja na zdrowy i pyszny deser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
150.68
162.74
Białko (g)
7.50
8.10
Fenyloalanina (mg)
0.32
0.35
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
12.00
12.96
Węglowodany przyswajalne (g)
11.41
12.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
0.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
8.28
8.94
Tłuszcze nasycone (g)
5.01
5.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
3.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
3.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
0.51
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.89
22.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina A (µg (mcg))
61.65
66.58
Retinol (µg (mcg))
60.50
65.34
Beta karoten (µg (mcg))
13.46
14.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
161.98
174.94
Wapń (mg)
98.56
106.45
Żelazo (mg)
0.38
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z jogurtu greckiego 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z jogurtu greckiego

Koszt składników
41.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
150 g
10 łyżek
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
1000 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 6
12.22
Za 1000 ml
Żelatyna
24 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 24 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
36 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Koszt składników
41.20