Sernik na zimno z jogurtu greckiego
- Herbatniki (200 g)
- Masło - 10 łyżek (150 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (1000 ml)
- Żelatyna - 3 łyżki (24 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 3 łyżki (36 g)
- Truskawki (250 g)
Przepis na sernik na zimno z jogurtu greckiego krok po kroku
Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem.
Herbatniki przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę oraz cukier. Pozostaw do wystudzenia.
Jogurt przełóż do miski, dodaj mleko z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
Truskawki ułóż na spodzie i wylej jogurt.
Wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z jogurtu greckiego
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Jednym z rodzajów ciast, które powstały z biegiem czasu są ciasta na zimno. Sernik na zimno z jogurtu greckiego jest wyśmienitą propozycją fit deseru bez pieczenia. Do jego przygotowania wykorzystasz jogurt grecki jedna możesz go przygotować także z jogurtu naturalnego. Masę możesz przyrządzić także z serem twarogowym, który wcześniej zblenduj na gładko z dodatkiem jogurtu greckiego. Ciasto na zimno z jogurtem i galaretką to bardziej złożona wersja ciasta, która jest równie smaczna jak wersja podstawowa z truskawkami.
Sernik na zimno z jogurtu greckiego jest pyszną i oryginalną propozycją na ciasto bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się w letnie, ciepłe dni jako orzeźwiający deser. Do ciasta możesz dodać sok i skórkę z limonki, które nadadzą egzotycznego i jeszcze bardziej orzeźwiającego smaku.
Alergeny w serniku na zimno z jogurtu greckiego
Lista alergenów dla sernika na zimno z jogurtu greckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze sernika na zimno z jogurtu greckiego
Sernik na zimno z jogurtu greckiego to świetna propozycja na zdrowy i pyszny deser.
Energia i białka
(108g)
Węglowodany
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy
(108g)
Składniki mineralne
(108g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.