Sernik na zimno z brzoskwiniami
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
- Galaretka - 2 opakowania (120 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Herbatniki - 2 opakowania (200 g)
Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami krok po kroku
Herbatniki wyłóż na spodzie szklanego naczynia.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, następnie dodaj żelatynę i odstaw do ostygnięcia.
Masę twarogową przełóż do miski, wsyp cukier i dodawaj stopniowo mleko z żelatyną.
Gdy masa się zagęści, przelej na warstwę z herbatnikami i odstaw na min. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie na serniku ułóż pokrojone brzoskwinie i zalej galaretką.
Tak przygotowane ciasto pozostaw w lodówce na minimum godzinę.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na delicjach
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką to doskonała propozycja na deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: masę sernikową, śmietankę kremówkę, brzoskwie z puszki, herbatniki lub biszkopty, cukier, galaretkę o smaku brzoskwiniowym i żelatynę.
Zatem, jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?
W pierwszej kolejności ułóż herbatniki na spodzie szklanego naczynia i odstaw z boku.
W osobnym garnku przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i pozostaw, aby delikatnie ostygła. W tym czasie delikatnie podgrzej mleko w niewielkim rondelku i rozpuść w nim żelatynę.
U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Nie ma to większego znaczenia, ważne jest, tylko aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.
Masę twarogową przełóż do miski i połącz z cukrem waniliowym i śmietanką, po chwili dodaj mleko z żelatyną. Pamiętaj, aby wcześniej ogrzewane mleko było dość zimne w momencie dodawania do masy sernikowej.
Mieszaj całość do momentu, aż zgęstnieje i przełóż na herbatniki. Spód z herbatników możesz zamienić na spód z płatków owsianych lub na biszkopty.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około 40 minut.
Brzoskwinie z puszki pokrój na mniejsze kawałki. Na masę serową ułóż owoce, a całość zalej galaretką.
Całe ciasto włóż do lodówki na godzinę, po tym czasie sernik na zimno będzie pyszny i dobry do spożycia. Ja zdecydowałam się na brzoskwinie z puszki, które są idealne do większości wypieków. Dzięki nim sernik na zimno możemy przygotowywać niezależnie od pory roku. Świeże brzoskwinie są nie najlepsze do wypieków, zostaw je do przetworów owocowych.
Skoro już znasz mój prosty przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami, wykorzystaj go i przygotuj na imprezę do znajomych lub deser do rodziny.
Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego będzie to też dobry pomysł na tort urodzinowy.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!
Alergeny w serniku na zimno z brzoskwiniami
Lista alergenów dla sernika na zimno z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- twaróg sernikowy
- Mleko 2%
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno możesz przygotować z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.