Sernik na zimno z wiaderka

Opublikowano: 07.09.2021 r., 7:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z truskawkami i galaretką
Sernik na zimno z wiaderka
Sernik na zimno to doskonała propozycja na szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Ciasto to będzie stanowiło doskonały dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
564 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Żelatyna (30 g)
  • Biszkopty (200 g)
  • Czekolada biała (300 g)
  • Cukier - pół szklanki (70 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, folia spożywcza, miska, tortownica 22 cm

Przepis na sernik na zimno z wiaderka krok po kroku

W garnuszku zagotuj śmietanę kremówkę. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Rozpuść białą czekoladę nad kąpielą wodną.

W misce umieść twaróg, czekoladę, cukier i śmietanę z żelatyną. Zmiksuj dokładnie.

Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą. Ułóż biszkopty i wlej masę twarogową.

Schłodź w lodówce przez około 6 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat sernik na zimno z wiaderka

Sernik na zimno z wiaderka to dokonała propozycja na szybki i pyszny deser. Sernik na zimno jest idealny na imprezę jako słodkie co nie co. Przepis na sernik na zimno z wiaderka jest bardzo łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy, biała czekolada, biszkopty, cukier, śmietana kremówka 30% i żelatyna.

Jak zrobić sernik na zimno z wiaderka? Na początek zagotuj śmietanę kremówkę w garnku. Zdejmij z ognia i wsyp do niej żelatynę, mieszaj aż się rozpuści. Nad kąpielą wodną rozpuść białą czekoladę. Do miski włóż ser twarogowy, cukier, rozpuszczoną białą czekoladę oraz śmietanę z żelatyną. Zmiksuj aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą. Ułóż biszkopty i wlej masę sernikową. Wstaw do lodówki aż stężeje, zajmie to mniej więcej 6 godzin.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując smaczny sernik na zimno przygotujesz z twarogu i żelatyny. Możesz dodać na wierzch świeże owoce i zalać je galaretką. Dobry domowy sernik zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Sernik możesz przechowywać w lodówce do 6 dni. Pamiętaj jednak, że sernik jest wyrobem wysokokalorycznym jeśli dbasz o linię lub masz zaburzenia poziomu glukozy we krwi powinieneś zrezygnować z dodatku białej czekolady i zamienić cukier na ksylitol lub inny słodzik, który nie powoduje wzrostu poziomu glukozy.

Alergeny w serniku na zimno z wiaderka

Lista alergenów dla sernik na zimno z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze sernik na zimno z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Sernik na zimno z wiaderka to dobra alternatywa dla gotowego wyrobu ze sklepu. Sernik na zimno zawiera sporo białka. Jeśli chcesz aby twój wyrób miał mniej cukru możesz dodać do niego ksylitol lub dodać zblendowane banany czy daktyle.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
225.82
564.56
Białko (g)
9.85
24.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
23.91
59.77
Węglowodany przyswajalne (g)
23.81
59.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.29
25.73
Tłuszcze nasycone (g)
7.81
19.52
Tłuszcze nienasycone (g)
2.48
6.21
Cholesterol (mg)
25.71
64.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
28.53
71.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.94
69.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.42
1.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.35
35.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.53
18.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
277.97
694.93
Potas (mg)
123.66
309.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
93.19
232.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
141.39
353.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.51
21.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
1.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernik na zimno z wiaderka 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernik na zimno z wiaderka

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Biszkopty
200 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Cukier
70 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
42.50