Sernik na zimno z wiaderka
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Żelatyna (30 g)
- Biszkopty (200 g)
- Czekolada biała (300 g)
- Cukier - pół szklanki (70 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na sernik na zimno z wiaderka krok po kroku
W garnuszku zagotuj śmietanę kremówkę. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Rozpuść białą czekoladę nad kąpielą wodną.
W misce umieść twaróg, czekoladę, cukier i śmietanę z żelatyną. Zmiksuj dokładnie.
Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą. Ułóż biszkopty i wlej masę twarogową.
Schłodź w lodówce przez około 6 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na delicjach
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernik na zimno z wiaderka
Sernik na zimno z wiaderka to dokonała propozycja na szybki i pyszny deser. Sernik na zimno jest idealny na imprezę jako słodkie co nie co. Przepis na sernik na zimno z wiaderka jest bardzo łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy, biała czekolada, biszkopty, cukier, śmietana kremówka 30% i żelatyna.
Jak zrobić sernik na zimno z wiaderka? Na początek zagotuj śmietanę kremówkę w garnku. Zdejmij z ognia i wsyp do niej żelatynę, mieszaj aż się rozpuści. Nad kąpielą wodną rozpuść białą czekoladę. Do miski włóż ser twarogowy, cukier, rozpuszczoną białą czekoladę oraz śmietanę z żelatyną. Zmiksuj aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą. Ułóż biszkopty i wlej masę sernikową. Wstaw do lodówki aż stężeje, zajmie to mniej więcej 6 godzin.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.
Podsumowując smaczny sernik na zimno przygotujesz z twarogu i żelatyny. Możesz dodać na wierzch świeże owoce i zalać je galaretką. Dobry domowy sernik zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Sernik możesz przechowywać w lodówce do 6 dni. Pamiętaj jednak, że sernik jest wyrobem wysokokalorycznym jeśli dbasz o linię lub masz zaburzenia poziomu glukozy we krwi powinieneś zrezygnować z dodatku białej czekolady i zamienić cukier na ksylitol lub inny słodzik, który nie powoduje wzrostu poziomu glukozy.
Alergeny w serniku na zimno z wiaderka
Lista alergenów dla sernik na zimno z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze sernik na zimno z wiaderka
Sernik na zimno z wiaderka to dobra alternatywa dla gotowego wyrobu ze sklepu. Sernik na zimno zawiera sporo białka. Jeśli chcesz aby twój wyrób miał mniej cukru możesz dodać do niego ksylitol lub dodać zblendowane banany czy daktyle.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.