Sernik na zimno Thermomix

Opublikowano: 26.04.2022 r., 13:54 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na zimno Thermomix na szklanej paterze
Sernik na zimno Thermomix
Sernik na zimno Thermomix to pyszne i szybkie ciasto przygotowane z pięciu składników. Jeśli potrzebny Ci smaczny deser na lato, to to ciasto sprawdzi się idealnie.
Przygotowanie 60 min
313 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło (70 g)
  • Galaretka 1 cytrynowa + 1 truskawkowa (150 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
tortownica 24 cm, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na sernik na zimno z thermomixa krok po kroku

Galaretkę cytrynową rozpuść w 1/2 podanej na opakowaniu ilości wody. Galaretkę truskawkową rozpuść w 3/4 ilości wody. Odstaw do ostygnięcia.

Do naczynia Thermomixa włóż masło i rozpuść 3 minuty / 60 stopni / obroty 1. Odczekaj, aż chwilę ostygnie.

Dodaj herbatniki i rozdrobnij przez 40 sekund / obroty 4.

Masą wyłóż dno tortownicy. Schowaj w lodówce.

W naczyniu Thermomixa umieść cukier. Zmiel go na puder przez 15 sekund / obroty 10.

Dodaj twaróg i wymieszaj przez 3 minuty / obroty 6.

Ciągle mieszając, wlewaj galaretkę cytrynową.

Masę serową przelej na spód ciasta. Schowaj w lodówce.

W tym czasie umyj truskawki. Przekrój na pół.

Truskawki ułóż na stężonej masie serowej i z pomocą łyżki wylej na nie galaretkę truskawkową.

Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z thermomixa

Sernik na zimno Thermomix to pyszne i szybkie ciasto przygotowane z pięciu składników. Jeśli potrzebny Ci smaczny deser na lato, to ciasto sprawdzi się idealnie.

Przepis na sernik na zimno z Thermomixa wykonasz w około godzinę. Warto wykonać to dobre ciasto, jeśli chcesz podać łatwe rozwiązanie na deser bez pieczenia. Mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogły Ci zrozumieć jak zrobić sernik na zimno w Thermomixie. Koniecznie wykonaj ten sprawdzony przepis.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy a’la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto, wybierać je robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Alergeny w serniku na zimno z thermomixa

Lista alergenów dla sernika na zimno z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty

Wartości odżywcze sernika na zimno z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
195.82
313.31
Białko (g)
6.19
9.90
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.40
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
26.71
42.73
Węglowodany przyswajalne (g)
25.73
41.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
7.30
11.67
Tłuszcze nasycone (g)
4.32
6.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.97
4.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.48
3.97
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.79
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.76
25.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
44.26
70.82
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.32
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.38
31.01
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.05
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.21
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.01
68.81
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.19
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
1.22
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.43
45.48
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.53
21.64
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
275.70
441.13
Potas (mg)
107.22
171.56
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.29
91.66
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
138.28
221.24
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.29
16.46
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
0.84
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.26
0.42
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z thermomixa

Koszt składników
31.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Galaretka
150 g
1 cytrynowa + 1 truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
31.10