Sernik na zimno na herbatnikach

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:13 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik herbatnikowy na paterze
Sernik na zimno na herbatnikach
Sernik na zimno na herbatnikach to szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Wykonasz go z kilku składników, które znajdziesz w każdym sklepie. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego dziś prezentujemy przepis na sernik na zimno, które będzie idealne na wakacje.
Przygotowanie 60 min
367 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Galaretka - 2 cytrynowe, 1 truskawkowa (230 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (800 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
okrągła forma do pieczenia 35 cm

Przepis na sernik na zimno na herbatnikach krok po kroku

Masło rozpuść. Herbatniki zblenduj na proszek. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Masą z herbatników wyłóż dno tortownicy. Wyrównaj i dociśnij. Odstaw do lodówki.

Galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Galaretkę cytrynową rozpuść w 350 ml wrzątku. Odstaw do ostygnięcia.

Truskawki umyj i osusz.

Serki homogenizowanej przełóż do miski. Wlej do nich galaretkę cytrynową i wymieszaj.

Przelej masę na spód z herbatników. Włóż do lodówki na 15 minut.

Truskawki przekrój na pół. Ułóż na cieście i łyżką wlewaj wystudzoną galaretkę truskawkową na owoce.

Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, by dobrze się ścięło.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno na herbatnikach

Sernik na zimno na herbatnikach to szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Potrzebujesz kilku składników i cierpliwości, gdy będzie się chłodzić w lodówce. Aby wykonać przepis na sernik na zimno na herbatnikach potrzebujesz serków homogenizowanych, galaretek, masła i herbatników. Z masła i herbatników zrób spód ciasta. Galaretki rozpuść w wodzie. Cytrynowe wymieszaj z serkiem i wylej na spód. Schłodź chwilę, a w tym czasie przygotuj truskawki. Następnie ułóż je na masie serowej i zalej galaretką. Wiecie już jak zrobić sernik na zimno na herbatnikach. Sami widzicie, że to prosty przepis, z którego powstaje naprawdę smaczny deser.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy a’la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto, wybierać je robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Alergeny w serniku na zimno na herbatnikach

Lista alergenów dla sernika na zimno na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Masło

Wartości odżywcze sernika na zimno na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
175.12
367.76
Białko (g)
8.73
18.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
24.41
51.27
Węglowodany przyswajalne (g)
23.56
49.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
4.73
9.93
Tłuszcze nasycone (g)
2.74
5.75
Cholesterol (mg)
11.21
23.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
156.12
327.85
Wapń (mg)
50.45
105.94
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
51.01
107.12
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
0.90
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno na herbatnikach 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno na herbatnikach

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Galaretka
230 g
2 cytrynowe, 1 truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 4
5.52
Za 230 g
Serek homogenizowany waniliowy
800 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 6
10.29
Za 800 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
36.00