Sernik na zimno na biszkoptach
- Serek homogenizowany waniliowy - 2 wiaderka (1000 g)
- Biszkopty - 2 opakowania (120 g)
- Galaretka - 4 sztuki (284 g)
- Maliny (500 g)
Przepis na sernik na zimno na biszkoptach krok po kroku
Formę do wypieku ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż biszkopty bardzo ciasno, jeżeli zajdzie taka potrzeba podocinaj je, tak by przywierały do siebie.
2 galaretki malinowe lub truskawkowe rozrób z ciepłą wodą, około 500 ml, według instrukcji na opakowaniu. Zostaw do ostygnięcia na 20 minut, a po tym czasie dokładnie wymieszaj. Do przestudzonej galaretki dodawaj małymi porcjami twaróg i cukier waniliowy, całość zblenduj. Masę przełóż na formę z biszkoptami i włóż do lodówki na 1h.
Kolejne 2 galaretki malinowe rozrób z 500 ml ciepłej wody i odstaw do ostygnięcia na około 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj galaretkę.
Na wierzch masy serowej wyłóż umyte maliny i zalej je galaretką malinową. Odstaw do lodówki na około 1,5h tak, by galaretka zdążyła stężeć.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno na biszkoptach
Sernik na zimno na biszkoptach to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych wypieków z serem, które zwykle są pracochłonne i wymagają użycia piekarnika. W tym wydaniu ciasto robi się ekspresowo, jedynie czas chłodzenia jest dość długi, jednak dzięki temu otrzymuje się przepyszne ciasto w wybornej formie. To ciasto ma wielu fanów, ze względu na bardzo szybkie wykonanie i piękny wygląd. Przykuwa wzrok ze względu na kontrastowe barwy galaretki i serowej masy.
Tort na zimno z biszkoptami jest wspaniałym pomysłem nie tylko na ciasto na przyjęcia, ale również jako deser do codziennej kawy. Jest niesamowicie pyszny i odpowiednio słodki. Dodatek twarogu lekko obniża jego indeks glikemiczny, a także sprawia, że deser ten sprawdzi się na diecie redukcyjnej i wegetariańskiej. Jeżeli do wykonania spodu wybierze się biszkopty bezglutenowe, które łatwo można dostać w większych sklepach, to ciasto będzie super deserem dla osób cierpiących na celiakię.
Przepis na sernik na zimno na biszkoptach jest niesamowicie łatwy. Ciasto, pomijając etap chłodzenia, można zrobić już w 15 minut, co sprawia, że jest naprawdę ekspresowe. Da się je zrobić z produktów, które każdy ma w swojej spiżarni. W przepisie ciasto jest podane z galaretką malinową, jednak równie dobrze można użyć innego smaku i stworzyć swoją własną kompozycję. Podobnie jest z owocami, choć w tym wariancie dodane zostały maliny, to nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć np. truskawek lub jagód. Warto jednak pamiętać, by nie dodawać do galaretki kiwi ani ananasa, które ze względu na obecność enzymów trawiących białka sprawiają, że galaretka nie tężeje, co niestety niszczy całe ciasto.
Ten sernik jest bardzo prosty i szybki, a prezentuje się przepięknie, przyciąga wzrok pięknymi barwami i dekoracyjną formą. Pięknie prezentuje się na paterze, kiedy można dokładnie oglądać jego wszystkie warstwy.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić przepyszny i efektowny deser, który nie zabiera zbyt dużo czasu i do którego nie potrzebny jest piekarnik, to ten przepis na pewno będzie idealną inspiracją. Masę można wykonać w kilka chwil, a spód do sernika jest zrobiony z biszkoptów, dzięki czemu nie trzeba go piec, ani dodawać masła, tak by tworzył zwartą strukturę.
Alergeny w serniku na zimno na biszkoptach
Lista alergenów dla sernika na zimno na biszkoptach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze sernika na zimno na biszkoptach
Przepis warty spróbowania
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.