Sernik na zimno bez żelatyny

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na zimno bez żelatyny podany na kwadratowym talerzyku wraz z borówkami.
Sernik na zimno bez żelatyny
Sernik na zimno bez żelatyny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tego słodkiego wypieku. Sernik na zimno jest smaczny, delikatny, a przy tym niezwykle prosty.
Przygotowanie 30 min
375 kcal
Kcal w porcji
121 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło (70 g)
  • Twaróg sernikowy (450 g)
  • Czekolada biała (150 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
  • Budyń (proszek) (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier

Przepis na sernik na zimno bez żelatyny krok po kroku

Masło i ciastka wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciastka, dociskając łyżką.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Ser zmieszaj mikserem z proszkiem budyniowym. Małymi partiami dodawaj rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając.

Śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją do masy serowej. Wymieszaj wszystko szpatułką.

Masę wylej na spód ciasteczkowy i włóż ciasto do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno bez żelatyny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,9% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno bez żelatyny

Sernik na zimno bez żelatyny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tego słodkiego wypieku. Sernik na zimno jest smaczny, delikatny, a przy tym niezwykle prosty.

Przepis na sernik na zimno bez żelatyny to doskonała opcja na deser, który przygotujesz w kilka chwil. Dodatkowo nie potrzebujesz do jego przygotowania nawet piekarnika. Wystarczy tylko prosty mikser. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. Sernik z tego przepisu można też przygotować z normalnego twarogu, jednak wcześniej należy dobrze go zmielić, żeby był bardzo delikatny i drobny. W tym przypadku sernik jest bardzo waniliowy, jednak można dodać do niego budyniu o dowolnym smaku, by całkowicie zmienić jego oblicze. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Na spód układa się herbatniki lub biszkopty. Dużo lepiej się sprawdzają jednak herbatniki. Dla osób, które poszukują znacznie bardziej fit wersji, można również posłużyć się zdrowszymi ciasteczkami bezcukrowymi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny, by był szybki i smaczny, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Wiele osób kłóci się, jaki sernik jest najlepszy - ten pieczony, czy na zimno, z dodatkiem owoców czy raczej z karmelem. Jednak, zamiast kłócić się lepiej po prostu przygotowywać różne serniki w swojej kuchni. Ten na zimno idealnie sprawdza się zarówno z karmelową polewą, jak i smaczną galaretką, a także musem owocowym. Jeśli kochasz serniki, koniecznie wypróbuj wszystkich opcji. Nie wymaga żadnej obróbki termicznej, co niewątpliwie jest dużym plusem. Potrzeba do niego tylko kilku produktów, a głównym jest oczywiście twaróg, który dostępny jest w każdym większym sklepie. To dobry pomysł na pyszne ciasto dla początkujących osób. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Alergeny w serniku na zimno bez żelatyny

Lista alergenów dla sernika na zimno bez żelatyny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze sernika na zimno bez żelatyny

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kcal)
310.58
375.80
Białko (g)
6.74
8.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany (g)
22.91
27.73
Węglowodany przyswajalne (g)
22.52
27.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz (g)
21.75
26.32
Tłuszcze nasycone (g)
16.88
20.43
Tłuszcze nienasycone (g)
4.87
5.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.19
5.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.69
26.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina A (µg (mcg))
54.78
66.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.65
64.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.17
31.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.60
16.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód (mg)
360.78
436.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
103.12
124.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.68
104.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
179.10
216.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.71
10.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
0.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno bez żelatyny 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno bez żelatyny

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Twaróg sernikowy
450 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 450 g
Czekolada biała
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
39.00