Sernik na zimno bez żelatyny
- Herbatniki (200 g)
- Masło (70 g)
- Twaróg sernikowy (450 g)
- Czekolada biała (150 g)
- Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
- Budyń (proszek) (40 g)
Przepis na sernik na zimno bez żelatyny krok po kroku
Masło i ciastka wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciastka, dociskając łyżką.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Ser zmieszaj mikserem z proszkiem budyniowym. Małymi partiami dodawaj rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając.
Śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją do masy serowej. Wymieszaj wszystko szpatułką.
Masę wylej na spód ciasteczkowy i włóż ciasto do lodówki na całą noc.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno bez żelatyny
Sernik na zimno bez żelatyny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tego słodkiego wypieku. Sernik na zimno jest smaczny, delikatny, a przy tym niezwykle prosty.
Przepis na sernik na zimno bez żelatyny to doskonała opcja na deser, który przygotujesz w kilka chwil. Dodatkowo nie potrzebujesz do jego przygotowania nawet piekarnika. Wystarczy tylko prosty mikser. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. Sernik z tego przepisu można też przygotować z normalnego twarogu, jednak wcześniej należy dobrze go zmielić, żeby był bardzo delikatny i drobny. W tym przypadku sernik jest bardzo waniliowy, jednak można dodać do niego budyniu o dowolnym smaku, by całkowicie zmienić jego oblicze. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Na spód układa się herbatniki lub biszkopty. Dużo lepiej się sprawdzają jednak herbatniki. Dla osób, które poszukują znacznie bardziej fit wersji, można również posłużyć się zdrowszymi ciasteczkami bezcukrowymi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny, by był szybki i smaczny, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Wiele osób kłóci się, jaki sernik jest najlepszy - ten pieczony, czy na zimno, z dodatkiem owoców czy raczej z karmelem. Jednak, zamiast kłócić się lepiej po prostu przygotowywać różne serniki w swojej kuchni. Ten na zimno idealnie sprawdza się zarówno z karmelową polewą, jak i smaczną galaretką, a także musem owocowym. Jeśli kochasz serniki, koniecznie wypróbuj wszystkich opcji. Nie wymaga żadnej obróbki termicznej, co niewątpliwie jest dużym plusem. Potrzeba do niego tylko kilku produktów, a głównym jest oczywiście twaróg, który dostępny jest w każdym większym sklepie. To dobry pomysł na pyszne ciasto dla początkujących osób. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
Alergeny w serniku na zimno bez żelatyny
Lista alergenów dla sernika na zimno bez żelatyny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze sernika na zimno bez żelatyny
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(121g)
Węglowodany
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy
(121g)
Składniki mineralne
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.