Przepis na sernik na spodzie z ciastek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 26 cm

Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dodaj masło i wymieszaj dokładnie.

Do miski wbij jajko i dodaj cukier.

Zmiksuj do powstania puszystej masy.

Dodaj mascarpone, twaróg oraz rozpuszczoną białą czekoladę.

Wymieszaj do połączenia składników.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Wsyp ciastka i ugnieć dłonią.

Wlej masę na sernik i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C przez 80 minut.

Wystudź sernik i schłodź w lodówce.

Podawaj na talerzu udekorowany kakao lub cukrem pudrem.

Sernik na spodzie z ciastek podany na białym talerzu. Ciasto udekorowane jest borówkami.
Sernik na spodzie z ciastek
Koszt przygotowania dania
36.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
542 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Sernik na spodzie z ciastek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku na spodzie z ciastek

Sernik na spodzie z ciastek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepszy sernik ma bardzo kremową konsystencję. Smaczny sernik można podawać z dodatkiem świeżych owoców lub prażonych orzechów. Przepis na sernik na spodzie z ciastek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mascarpone, twaróg sernikowy, masło, herbatniki, biała czekolada, cukier, jajka.

Jak zrobić sernik na spodzie z ciastek? Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Zmiksuj do powstania puszystej masy. Dodaj mascarpone, twaróg oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp ciastka i ugnieć dłonią. Wlej masę na sernik i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 80 minut. Wystudź sernik i schłodź w lodówce. Podawaj na talerzu udekorowany kakao lub cukrem pudrem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobory wapnia prowadzą do krzywicy u dzieci i osteoporozy w dorosłych.

Podsumowując najlepszy kremowy sernik sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczny serniki można przygotować z dodatkiem czekolady karmelowej lub mlecznej. Sernik można przygotować także w wersji bez pieczenia, czyli na zimno. Wystarczy pominąć dodatek jajek i dodać do masy żelatynę. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis pozwoli przygotować udany deser.

Wartości odżywcze sernika na spodzie z ciastek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
309.72 kcal
542.02 kcal
Białko
7.23 g
12.66 g

Węglowodany w serniku na spodzie z ciastek

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
21.47 g
37.57 g
Węglowodany przyswajalne
21.21 g
37.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.26 g
0.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
21.37 g
37.40 g
Tłuszcze nasycone
17.34 g
30.35 g
Tłuszcze nienasycone
4.03 g
7.05 g
Cholesterol
92.76 mg
162.33 mg

Witaminy w przepisie na sernik na spodzie z ciastek

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
50.90 µg (mcg)
89.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
0.04 mg
0.07 mg
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
0.38 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
50.25 µg (mcg)
87.94 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.64 mg
1.11 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
24.23 µg (mcg)
42.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
7.85 µg (mcg)
13.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik na spodzie z ciastek

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
271.12 mg
474.47 mg
Potas
98.06 mg
171.60 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
111.42 mg
194.99 mg
Fosfor
156.19 mg
273.34 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
7.99 mg
13.98 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
1.02 mg
Cynk
0.43 mg
0.75 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na spodzie z ciastek 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na spodzie z ciastek

Lista alergenów dla sernika na spodzie z ciastek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Herbatniki
    • Czekolada biała
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika na spodzie z ciastek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Twaróg sernikowy
500 g
pół wiaderka
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Cukier
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na sernik na spodzie z ciastek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób