Sernik na spodzie z ciastek
- Mascarpone (500 g)
- Twaróg sernikowy - pół wiaderka (500 g)
- Masło (50 g)
- Herbatniki (200 g)
- Czekolada biała (200 g)
- Cukier - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na sernik na spodzie z ciastek krok po kroku
Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij.
Dodaj masło i wymieszaj dokładnie.
Do miski wbij jajko i dodaj cukier.
Zmiksuj do powstania puszystej masy.
Dodaj mascarpone, twaróg oraz rozpuszczoną białą czekoladę.
Wymieszaj do połączenia składników.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Wsyp ciastka i ugnieć dłonią.
Wlej masę na sernik i wyrównaj.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C przez 80 minut.
Wystudź sernik i schłodź w lodówce.
Podawaj na talerzu udekorowany kakao lub cukrem pudrem.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika na spodzie z ciastek
Sernik na spodzie z ciastek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepszy sernik ma bardzo kremową konsystencję. Smaczny sernik można podawać z dodatkiem świeżych owoców lub prażonych orzechów. Przepis na sernik na spodzie z ciastek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mascarpone, twaróg sernikowy, masło, herbatniki, biała czekolada, cukier, jajka.
Jak zrobić sernik na spodzie z ciastek? Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Zmiksuj do powstania puszystej masy. Dodaj mascarpone, twaróg oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp ciastka i ugnieć dłonią. Wlej masę na sernik i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 80 minut. Wystudź sernik i schłodź w lodówce. Podawaj na talerzu udekorowany kakao lub cukrem pudrem.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobory wapnia prowadzą do krzywicy u dzieci i osteoporozy w dorosłych.
Podsumowując najlepszy kremowy sernik sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczny serniki można przygotować z dodatkiem czekolady karmelowej lub mlecznej. Sernik można przygotować także w wersji bez pieczenia, czyli na zimno. Wystarczy pominąć dodatek jajek i dodać do masy żelatynę. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis pozwoli przygotować udany deser.
Alergeny w serniku na spodzie z ciastek
Lista alergenów dla sernika na spodzie z ciastek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- twaróg sernikowy
- Masło
- Herbatniki
- Czekolada biała
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika na spodzie z ciastek
Sernik na spodzie z ciastek to domowy deser zawierający dużą ilość cukru oraz kalorii ogółem. Sernik powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu. Można go przygotować także bez dodatku cukru.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.