Przepis na sernik na parze krok po kroku
- Twaróg sernikowy 500 g 1 wiaderko
- Jajko 3 szt.
- Cukier puder 80 g 8 łyżek
- Mascarpone 250 g 1 opakowanie
- Czekolada deserowa 100 g 1 tabliczka
- Masło 100 g 1/2 kostki
- Śmietanka kremowa 30% 50 g
Białka jaj oddziel od żółtek do dwóch różnych misek.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do nich cukier i cukier waniliowy, wciąż ubijając.
Do miski z żółtkami dodawaj partiami twaróg i mascarpone, łącząc je mikserem.
Połącz masę z pianą z białek.
Parowar wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niego masę serową.
Całość paruj przez 50 minut.
W rondelku roztop masło i dodaj do niego połamaną na kawałki czekoladę, a także śmietanę.
Całość dokładnie wymieszaj.
Podaną polewę wyłóż na wierzch gotowego ciasta.
Często zadawane pytania
-
Sernik złota rosa
-
Sernik gotowany na herbatnikach
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto wenus
-
Sernik z owocami
-
Sernik bez cukru
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Sernik na zimno na herbatnikach
-
Sernik na zimno na biszkoptach
-
Sernik na zimno z jogurtu greckiego
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik truskawkowy
-
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku
-
Sernik cynamonowy
-
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
-
Sernik na zimno z mlekiem w proszku
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik banoffee bez dodatku cukru fit
-
Serniki dietetyczne

(liczba kalorii)
Sernik na parze - cechy przepisu
Więcej o serniku na parze
Sernik na parze to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają słodkości, jednak szukają bardziej lekkostrawnej opcji. Ten sernik jest dietetyczny, ale niezwykle smaczny, ze względu na spory dodatek ekstraktu waniliowego, wyróżnia się lekko słodkim aromatem.
Przepis na sernik na parze jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Całość zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzi się również dla zapracowanych. Jednak największą zaletą tego ciasta jest jego delikatność i lekkostrawność. Dzięki odpowiedniej obróbce termicznej gwarantuje on wspaniałą fakturę i formę. Jest niezwykle puchowy i lekki. Będzie wspaniałą opcją zwłaszcza dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zbitym, tradycyjnym sernikiem. To wypiek dla osób, które ze względu na problemy z układem trawiennym musiały zrezygnować ze słodkości. To ciasto z parowaru jest tak delikatne, że spokojnie może gościć w menu takich osób. Twaróg ugotowany na parze jest delikatny i dostarcza sporo dobroczynnego białka, które jest niezwykle pożądane na wszelakich dietach. Ze względu na małą ilość tłuszczu to również ciasto idealne dla osób na diecie. Robi się je w nieskomplikowany sposób, więc sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik na parze, by był naprawdę smaczny, a przy tym nieskomplikowany w przygotowaniu, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania konieczny jest jednak parowar. Świetnie sprawdzi się część, której używa się do przygotowania ryżu. Ze względu na brak dużych otworów będzie idealny właśnie do ciasta o płynnej masie. Do parowaru należy włożyć papier do pieczenia, dzięki temu sernik nie będzie przywierał do powierzchni, a urządzenie pozostanie czyste. To ciasto, które, choć wydaje się niezbyt ciekawe robi piorunujące wrażenie. Ten placek jest dobry nie tylko dla osób na diecie, ale również dla każdego, kto dba o zdrowe odżywianie. Ten pyszny pomysł na ciasto stanowi najlepszy lekkostrawny deser. Sprawdzi się zarówno do kawy, jak i na imprezę.
Wartości odżywcze sernika na parze
Energia i białka
(123g)
Węglowodany w serniku na parze
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy w przepisie na sernik na parze
(123g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik na parze
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku na parze
Lista alergenów dla sernika na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- Czekolada deserowa
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko