Sernik na parze

Opublikowano: 26.11.2021 r., 21:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na parze z talerzem.
Sernik na parze
Sernik na parze jest ciastem łatwym delikatnym i naprawdę ciekawym. To dobry wybór dla wszystkich, którzy kochają smaczne i nieskomplikowane przepisy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie na parze 50 min
339 kcal
Kcal w porcji
123 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy - 1 wiaderko (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier puder - 8 łyżek (80 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, parowar

Przepis na sernik na parze krok po kroku

Białka jaj oddziel od żółtek do dwóch różnych misek.

Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do nich cukier i cukier waniliowy, wciąż ubijając.

Do miski z żółtkami dodawaj partiami twaróg i mascarpone, łącząc je mikserem.

Połącz masę z pianą z białek.

Parowar wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niego masę serową.

Całość paruj przez 50 minut.

W rondelku roztop masło i dodaj do niego połamaną na kawałki czekoladę, a także śmietanę.

Całość dokładnie wymieszaj.

Podaną polewę wyłóż na wierzch gotowego ciasta.

Jak oceniasz przepis na sernik na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika na parze

Sernik na parze to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają słodkości, jednak szukają bardziej lekkostrawnej opcji. Ten sernik jest dietetyczny, ale niezwykle smaczny, ze względu na spory dodatek ekstraktu waniliowego, wyróżnia się lekko słodkim aromatem.

Przepis na sernik na parze jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Całość zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzi się również dla zapracowanych. Jednak największą zaletą tego ciasta jest jego delikatność i lekkostrawność. Dzięki odpowiedniej obróbce termicznej gwarantuje on wspaniałą fakturę i formę. Jest niezwykle puchowy i lekki. Będzie wspaniałą opcją zwłaszcza dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zbitym, tradycyjnym sernikiem. To wypiek dla osób, które ze względu na problemy z układem trawiennym musiały zrezygnować ze słodkości. To ciasto z parowaru jest tak delikatne, że spokojnie może gościć w menu takich osób. Twaróg ugotowany na parze jest delikatny i dostarcza sporo dobroczynnego białka, które jest niezwykle pożądane na wszelakich dietach. Ze względu na małą ilość tłuszczu to również ciasto idealne dla osób na diecie. Robi się je w nieskomplikowany sposób, więc sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik na parze, by był naprawdę smaczny, a przy tym nieskomplikowany w przygotowaniu, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania konieczny jest jednak parowar. Świetnie sprawdzi się część, której używa się do przygotowania ryżu. Ze względu na brak dużych otworów będzie idealny właśnie do ciasta o płynnej masie. Do parowaru należy włożyć papier do pieczenia, dzięki temu sernik nie będzie przywierał do powierzchni, a urządzenie pozostanie czyste. To ciasto, które, choć wydaje się niezbyt ciekawe robi piorunujące wrażenie. Ten placek jest dobry nie tylko dla osób na diecie, ale również dla każdego, kto dba o zdrowe odżywianie. Ten pyszny pomysł na ciasto stanowi najlepszy lekkostrawny deser. Sprawdzi się zarówno do kawy, jak i na imprezę.

Alergeny w serniku na parze

Lista alergenów dla sernika na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika na parze

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na cukry proste nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(123g)
Energia (kcal)
275.92
339.38
Białko (g)
7.57
9.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(123g)
Węglowodany (g)
13.44
16.53
Węglowodany przyswajalne (g)
13.17
16.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(123g)
Tłuszcz (g)
21.12
25.98
Tłuszcze nasycone (g)
17.21
21.17
Tłuszcze nienasycone (g)
3.91
4.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.26
4.00
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
0.80
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.74
121.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(123g)
Witamina A (µg (mcg))
95.74
117.76
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.45
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.38
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.49
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.30
115.99
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.19
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.25
15.07
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.51
21.54
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(123g)
Sód (mg)
159.31
195.95
Potas (mg)
91.99
113.15
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.63
104.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
108.73
133.74
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.02
12.33
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
0.64
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na parze 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na parze

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
500 g
1 wiaderko
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
80 g
8 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
40.50