Sernik na krakersach

Opublikowano: 26.02.2022 r., 18:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik na krakersach
Sernik na krakersach
Sernik na spodzie z kruchych i słonych krakersów to nowoczesna wersja ciasta, które jest znane nam wszystkim.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
276 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Krakersy 1 opakowanie (200 g)
  • Twaróg sernikowy 1 opakowanie (500 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (70 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na sernik na krakersach krok po kroku

Krakersy ułóż na spodzie blachy do pieczenia.

Masę twarogową przełóż do miski i zmiksuj z masłem.

Do masy twarogowej dodaj cukier i budyń, miksuj do połączenia się składników.

Jajka podziel na białka i żółtka, białka ubij z odrobiną soli.

Do masy twarogowej dodawaj żółtka miksując na niewielkich obrotach, a następnie dodaj ubitą pianę.

Masę twarogową przełóż na krakersy i upiecz całość w piekarniku przez 50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat sernika na krakersach

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na sernik na krakersach. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z lekko słonymi krakersami będzie jeszcze lepszy.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Sernik na krakersach jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Ciasto będzie szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego. Zamiast niego skorzystamy z krakersów, które posłużą nam za kruchy spód.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie dzięki wykorzystaniu krakersów nie użyłam mąki jak w tradycyjnym przepisie. Dlatego, jeśli zdecydujesz się na bezglutenowe krakersy, całe ciasto będzie właśnie w takiej wersji.

Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.

Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik na krakersach opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj najlepszy sernik, dobry na każdą okazję.

To puszyste ciasto na kruchym spodzie, pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na pyszny, domowy, słodki deser lub ciasto na imprezę.

Alergeny w serniku na krakersach

Lista alergenów dla sernika na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Sernik możesz przygotować w podobny sposób na spodzie z herbatników lub biszkoptów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
276.69
276.69
Białko (g)
7.78
7.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
29.50
29.50
Węglowodany przyswajalne (g)
28.30
28.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.52
14.52
Tłuszcze nasycone (g)
8.55
8.55
Tłuszcze nienasycone (g)
5.97
5.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.89
3.89
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.07
2.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.65
81.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
110.04
110.04
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.32
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.32
Witamina E (mg)
0.69
0.69
Retinol (µg (mcg))
108.25
108.25
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
0.74
0.74
Foliany (µg (mcg))
18.34
18.34
Beta karoten (µg (mcg))
22.41
22.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
308.14
308.14
Potas (mg)
114.78
114.78
Wapń (mg)
61.28
61.28
Fosfor (mg)
148.28
148.28
Magnez (mg)
17.41
17.41
Żelazo (mg)
0.90
0.90
Cynk (mg)
0.64
0.64
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na krakersach 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na krakersach

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
200 g
1 opakowanie
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
36.50