Przepis na sernik na krakersach krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

Krakersy ułóż na spodzie blachy do pieczenia.

Masę twarogową przełóż do miski i zmiksuj z masłem.

Do masy twarogowej dodaj cukier i budyń, miksuj do połączenia się składników.

Jajka podziel na białka i żółtka, białka ubij z odrobiną soli.

Do masy twarogowej dodawaj żółtka miksując na niewielkich obrotach, a następnie dodaj ubitą pianę.

Masę twarogową przełóż na krakersy i upiecz całość w piekarniku przez 50 minut w 180 st. C.

sernik na krakersach
Sernik na krakersach
Koszt przygotowania dania
19.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
276 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
90

Sernik na krakersach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku na krakersach

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na sernik na krakersach. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z lekko słonymi krakersami będzie jeszcze lepszy.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Sernik na krakersach jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Ciasto będzie szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego. Zamiast niego skorzystamy z krakersów, które posłużą nam za kruchy spód.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie dzięki wykorzystaniu krakersów nie użyłam mąki jak w tradycyjnym przepisie. Dlatego, jeśli zdecydujesz się na bezglutenowe krakersy, całe ciasto będzie właśnie w takiej wersji.

Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.

Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik na krakersach opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj najlepszy sernik, dobry na każdą okazję.

To puszyste ciasto na kruchym spodzie, pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na pyszny, domowy, słodki deser lub ciasto na imprezę.

Wartości odżywcze sernika na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
276.69 kcal
276.69 kcal
Białko
7.78 g
7.78 g

Węglowodany w serniku na krakersach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
29.50 g
29.50 g
Węglowodany przyswajalne
28.30 g
28.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
1.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
14.52 g
14.52 g
Tłuszcze nasycone
8.55 g
8.55 g
Tłuszcze nienasycone
5.97 g
5.97 g
Tłuszcze jednonasycone
3.89 g
3.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.07 g
2.07 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
81.65 mg
81.65 mg

Witaminy w przepisie na sernik na krakersach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
110.04 µg (mcg)
110.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina E
0.69 mg
0.69 mg
Retinol
108.25 µg (mcg)
108.25 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.16 mg
Niacyna
0.74 mg
0.74 mg
Foliany
18.34 µg (mcg)
18.34 µg (mcg)
Beta karoten
22.41 µg (mcg)
22.41 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik na krakersach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
308.14 mg
308.14 mg
Potas
114.78 mg
114.78 mg
Wapń
61.28 mg
61.28 mg
Fosfor
148.28 mg
148.28 mg
Magnez
17.41 mg
17.41 mg
Żelazo
0.90 mg
0.90 mg
Cynk
0.64 mg
0.64 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na krakersach 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na krakersach

Lista alergenów dla sernika na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika na krakersach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
200 g
1 opakowanie
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na sernik na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób