Sernik na krakersach
- Krakersy - 1 opakowanie (200 g)
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Jajko (3 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na sernik na krakersach krok po kroku
Krakersy ułóż na spodzie blachy do pieczenia.
Masę twarogową przełóż do miski i zmiksuj z masłem.
Do masy twarogowej dodaj cukier i budyń, miksuj do połączenia się składników.
Jajka podziel na białka i żółtka, białka ubij z odrobiną soli.
Do masy twarogowej dodawaj żółtka miksując na niewielkich obrotach, a następnie dodaj ubitą pianę.
Masę twarogową przełóż na krakersy i upiecz całość w piekarniku przez 50 minut w 180 st. C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika na krakersach
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na sernik na krakersach. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z lekko słonymi krakersami będzie jeszcze lepszy.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.
Sernik na krakersach jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Ciasto będzie szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego. Zamiast niego skorzystamy z krakersów, które posłużą nam za kruchy spód.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie dzięki wykorzystaniu krakersów nie użyłam mąki jak w tradycyjnym przepisie. Dlatego, jeśli zdecydujesz się na bezglutenowe krakersy, całe ciasto będzie właśnie w takiej wersji.
Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.
Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik na krakersach opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj najlepszy sernik, dobry na każdą okazję.
To puszyste ciasto na kruchym spodzie, pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na pyszny, domowy, słodki deser lub ciasto na imprezę.
Alergeny w serniku na krakersach
Lista alergenów dla sernika na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika na krakersach
Sernik możesz przygotować w podobny sposób na spodzie z herbatników lub biszkoptów.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.