Sernik na dużą blachę

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek sernika na talerzyku
Sernik na dużą blachę
Sernik na dużą blachę to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tego ciasta. Jest smaczny prosty i szybki, a ze względu na dużą porcję idealny dla całej rodziny.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 70 min
232 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (10 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (150 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x40 cm

Przepis na sernik na dużą blachę krok po kroku

W dużej misce zmieszaj ze sobą ser, proszek budyniowy, skrobię, cukier, białka jaj za pomocą miksera na małych obrotach.

Dodawaj do masy serowej po jednym żółtku i ucieraj na średnich obrotach.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej powoli ciasto do środka.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 minut.

Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw sernik do przestudzenia, po upływie 25-30 minut możesz wyciągnąć ciasto.

Jak oceniasz przepis na sernik na dużą blachę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,3% osób

Więcej informacji na temat sernika na dużą blachę

Sernik na dużą blachę to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tego ciasta. Jest smaczny prosty i szybki, a ze względu na dużą porcję idealny dla całej rodziny.

Przepis na sernik na dużą blachę to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tego klasycznego wypieku. Ten tradycyjny wypiek jest pieczony w piekarniku, choć równie często można spotkać go również w wersji na zimno. Ten pieczony jest jednak bardziej aksamitny i aromatyczny. Najlepiej wykorzystać do niego ser z wiaderka. Zachwyca niesamowitą puszystością i nadaje się również dla osób na diecie bezglutenowej. Ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne wersje dlatego będzie również dobrym rozwiązaniem w przypadku cukrzycy czy insulinooporności. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik na dużą blachę, by był pyszny, domowy i niezwykle ciekawy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ten domowy wypiek jest tak dobry, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Sprawdzi się nie tylko na święta. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo.

Alergeny w serniku na dużą blachę

Lista alergenów dla sernika na dużą blachę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika na dużą blachę

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
166.16
232.63
Białko (g)
9.83
13.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
20.57
28.79
Węglowodany przyswajalne (g)
20.10
28.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
4.98
6.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.92
4.09
Tłuszcze nienasycone (g)
2.06
2.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.44
2.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
0.87
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
114.23
159.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
64.43
90.21
Witamina B6 (mg)
0.13
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.66
Witamina C (mg)
0.29
0.41
Witamina D (µg (mcg))
0.62
0.87
Witamina E (mg)
0.36
0.50
Retinol (µg (mcg))
63.92
89.48
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.22
0.31
Niacyna (mg)
0.35
0.48
Foliany (µg (mcg))
21.44
30.02
Beta karoten (µg (mcg))
6.19
8.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
219.62
307.47
Potas (mg)
170.67
238.94
Wapń (mg)
63.89
89.45
Fosfor (mg)
151.12
211.57
Magnez (mg)
12.55
17.57
Żelazo (mg)
0.65
0.90
Cynk (mg)
0.62
0.86
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na dużą blachę 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na dużą blachę

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
34.50