Sernik na ciemnym spodzie

Opublikowano: 04.05.2021 r., 17:49 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na ciemnym spodzie jest pokrojony na małe kawałki. Ciasto znajduje się na małym talerzyku i drewnianej podstawce.
Sernik na ciemnym spodzie
Sernik na ciemnym spodzie uwielbiają zwłaszcza dzieci. Idealnie nadaje się na deser lub rodzinne spotkanie. Sprawdź, jak zrobić dobry sernik na kruchym ciemnym spodzie!
Przygotowanie 75 min
Pieczenie 65 min
353 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (35 g)
  • Jajko 6 jajek rozmiar M (6 szt.)
  • Serek śmietankowy 4 kostki dobrze zmielonego sera (800 g)
  • Sola filet 2/3 łyżeczki (4 g)
  • Cukier 2/3 szklanki (135 g)
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania (32 g)
  • Masło 1 i 1/2 kostki (300 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1/2 szklanki (85 g)
  • Mąka krupczatka 1 i 1/2 szklanki (270 g)
  • Cukier puder 2/3 szklanki (85 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Żółtko jajka 1 żółtko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, garnek mały, duża miska, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska, szpatułka

Przepis na sernik na ciemnym spodzie krok po kroku

Do miski wsyp 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki, 1/2 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki kakao oraz 1/3 łyżeczki soli (szczyptę). Wymieszaj.

1 kostkę masła pokrój w kostkę.

Sypką mieszankę wysyp na stolnicę i dodaj schłodzone masło i posiekaj je nożem na drobne kawałeczki.

Do tego wszystkiego dodaj 1 żółtko i 1 jajko. Całość zagnieć i zawiń w folię spożywczą. Następnie schowaj do lodówki na 60 min.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel je na pół. Jeden kawałek schowaj do zamrażalnika. Ciasto, które zostało, rozwałkuj i przełóż do blaszki. Dopasuj do brzegów i nakłuj je widelcem. Następnie blaszkę z ciastem odłóż do lodówki na 30 min.

1/2 kostki masła przełóż do garnka i roztop. Odstaw do przestudzenia.

Do miski dodaj 5 żółtek, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego oraz serek śmietankowy. Miksuj na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wlej powoli roztopione masło i jeszcze raz wymieszaj.

Ubij 5 białek z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli.

Do masy serowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki.

Formę z ciastem wyciągnij z lodówki i przełóż do niej serową masę. Całość wyrównaj.

Wyciągnij ciasto z zamrażalnika. Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce, a następnie ułóż je na masie serowej.

Sernik piecz przez ok. 55-65 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra-dół).

Gdy ciasto się upiecze, uchyl drzwiczki. Sernik zostaw do ostygnięcia.

Ostudzony sernik przechowuj w lodówce i podawaj schłodzony.

Jak oceniasz przepis na sernik na ciemnym spodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat sernika na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie i z ciemną górą to tzw. sernik królewski. Przepadają za nim dzieci, ale dorośli też chętnie się nim zajadają. Nadaje się zarówno na deser w ciągu zwykłego tygodnia, jak i na święta. Jeśli przygotujesz ten sernik na kruchym ciemnym spodzie, możesz być pewien, że bardzo szybko zniknie z talerzy!

Jak zrobić dobry sernik z ciemnym spodem? Przede wszystkim składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej. Zarówno serek śmietankowy, jak i jajka oraz przestudzone masło. Ser do sernika powinien być dobrze zmielony. W sklepach często dostępne są serki, których nie trzeba samemu mielić. Możesz też pokusić się na wykonanie sernika z serka Philadelphia.

Przepis na sernik pieczony na ciemnym spodzie nie należy do najłatwiejszych. Aby ten sernik wyszedł dobry, trzeba włożyć w to nieco pracy. Kruche ciasto musi być odpowiednio przygotowane, inaczej nie będzie idealnie kruche. Ważne jest, aby masło składało się przynajmniej z 82% tłuszczu. Istotny jest także wybór mąki. Jeżeli zdecydujesz się wyłącznie na mąkę krupczatkę, ciasto będzie zbyt kruche. Ugniecione i schłodzone ciasto warto rozwałkowywać między dwoma warstwami folii spożywczej lub papieru do pieczenia, aby nie dodawać do ciasta niepotrzebnej mąki.

Ten sernik możesz też przygotować z tartym spodem. Różnicy w smaku nie będzie, więc wszystko zależy od tego, jak będzie ci wygodniej. Możesz też pociąć surowe ciasto na kawałki i umieścić je na spodzie blaszki, a potem połączyć i wygładzić je palcami.

Jeżeli nie chcesz robić sernika na kruchym cieście, spód ciasta możesz przygotować inaczej. Wystarczą ci trzy składniki: masło, kakao i herbatniki. Wszystko razem zmiksuj w malakserze, a potem wyłóż na spodzie formy i całość wstaw do lodówki. Możesz też zagnieść herbatniki ręcznie (np. rozkruszyć za pomocą tłuczka) i potem wszystko wymieszać.

Sernik krakowski różni się nieco od sernika królewskiego. W przypadku sernika krakowskiego spód również jest kruchy, ale jasny. Na górę tego sernika umieszcza się kratkę z ciasta, a po upieczeni całość smaruje lukrem (najczęściej cytrynowym). Do masy sernikowej należy dodać również rodzynki.

Alergeny w serniku na ciemnym spodzie

Lista alergenów dla sernika na ciemnym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Sola filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sernika na ciemnym spodzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
353.43
353.43
Białko (g)
6.56
6.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
28.67
28.67
Węglowodany przyswajalne (g)
27.86
27.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
24.30
24.30
Tłuszcze nasycone (g)
15.98
15.98
Tłuszcze nienasycone (g)
8.32
8.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.09
7.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
1.22
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
132.24
132.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
238.60
238.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
0.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
235.92
235.92
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.54
1.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.13
45.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
30.27
30.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
199.53
199.53
Potas (mg)
107.85
107.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.38
44.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
97.09
97.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.20
14.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.15
2.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.63
0.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na ciemnym spodzie 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na ciemnym spodzie

Koszt składników
68.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Serek śmietankowy
800 g
4 kostki dobrze zmielonego sera
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 6
14.22
Za 800 g
Sola filet
4 g
2/3 łyżeczki
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 4 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Cukier wanilinowy
32 g
2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Masło
300 g
1 i 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Mąka krupczatka
270 g
1 i 1/2 szklanki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 270 g
Cukier puder
85 g
2/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 85 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
68.60