Przepis na sernik na ciemnym spodzie krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, garnek mały, duża miska, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska, szpatułka

Do miski wsyp 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki, 1/2 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki kakao oraz 1/3 łyżeczki soli (szczyptę). Wymieszaj.

1 kostkę masła pokrój w kostkę.

Sypką mieszankę wysyp na stolnicę i dodaj schłodzone masło i posiekaj je nożem na drobne kawałeczki.

Do tego wszystkiego dodaj 1 żółtko i 1 jajko. Całość zagnieć i zawiń w folię spożywczą. Następnie schowaj do lodówki na 60 min.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel je na pół. Jeden kawałek schowaj do zamrażalnika. Ciasto, które zostało, rozwałkuj i przełóż do blaszki. Dopasuj do brzegów i nakłuj je widelcem. Następnie blaszkę z ciastem odłóż do lodówki na 30 min.

1/2 kostki masła przełóż do garnka i roztop. Odstaw do przestudzenia.

Do miski dodaj 5 żółtek, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego oraz serek śmietankowy. Miksuj na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wlej powoli roztopione masło i jeszcze raz wymieszaj.

Ubij 5 białek z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli.

Do masy serowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki.

Formę z ciastem wyciągnij z lodówki i przełóż do niej serową masę. Całość wyrównaj.

Wyciągnij ciasto z zamrażalnika. Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce, a następnie ułóż je na masie serowej.

Sernik piecz przez ok. 55-65 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra-dół).

Gdy ciasto się upiecze, uchyl drzwiczki. Sernik zostaw do ostygnięcia.

Ostudzony sernik przechowuj w lodówce i podawaj schłodzony.

Sernik na ciemnym spodzie jest pokrojony na małe kawałki. Ciasto znajduje się na małym talerzyku i drewnianej podstawce.
Sernik na ciemnym spodzie
Koszt przygotowania dania
34.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
74

Sernik na ciemnym spodzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie i z ciemną górą to tzw. sernik królewski. Przepadają za nim dzieci, ale dorośli też chętnie się nim zajadają. Nadaje się zarówno na deser w ciągu zwykłego tygodnia, jak i na święta. Jeśli przygotujesz ten sernik na kruchym ciemnym spodzie, możesz być pewien, że bardzo szybko zniknie z talerzy!

Jak zrobić dobry sernik z ciemnym spodem? Przede wszystkim składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej. Zarówno serek śmietankowy, jak i jajka oraz przestudzone masło. Ser do sernika powinien być dobrze zmielony. W sklepach często dostępne są serki, których nie trzeba samemu mielić. Możesz też pokusić się na wykonanie sernika z serka Philadelphia.

Przepis na sernik pieczony na ciemnym spodzie nie należy do najłatwiejszych. Aby ten sernik wyszedł dobry, trzeba włożyć w to nieco pracy. Kruche ciasto musi być odpowiednio przygotowane, inaczej nie będzie idealnie kruche. Ważne jest, aby masło składało się przynajmniej z 82% tłuszczu. Istotny jest także wybór mąki. Jeżeli zdecydujesz się wyłącznie na mąkę krupczatkę, ciasto będzie zbyt kruche. Ugniecione i schłodzone ciasto warto rozwałkowywać między dwoma warstwami folii spożywczej lub papieru do pieczenia, aby nie dodawać do ciasta niepotrzebnej mąki.

Ten sernik możesz też przygotować z tartym spodem. Różnicy w smaku nie będzie, więc wszystko zależy od tego, jak będzie ci wygodniej. Możesz też pociąć surowe ciasto na kawałki i umieścić je na spodzie blaszki, a potem połączyć i wygładzić je palcami.

Jeżeli nie chcesz robić sernika na kruchym cieście, spód ciasta możesz przygotować inaczej. Wystarczą ci trzy składniki: masło, kakao i herbatniki. Wszystko razem zmiksuj w malakserze, a potem wyłóż na spodzie formy i całość wstaw do lodówki. Możesz też zagnieść herbatniki ręcznie (np. rozkruszyć za pomocą tłuczka) i potem wszystko wymieszać.

Sernik krakowski różni się nieco od sernika królewskiego. W przypadku sernika krakowskiego spód również jest kruchy, ale jasny. Na górę tego sernika umieszcza się kratkę z ciasta, a po upieczeni całość smaruje lukrem (najczęściej cytrynowym). Do masy sernikowej należy dodać również rodzynki.

Wartości odżywcze sernika na ciemnym spodzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
353.43 kcal
353.43 kcal
Białko
6.56 g
6.56 g

Węglowodany w serniku na ciemnym spodzie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
28.67 g
28.67 g
Węglowodany przyswajalne
27.86 g
27.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
0.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
24.30 g
24.30 g
Tłuszcze nasycone
15.98 g
15.98 g
Tłuszcze nienasycone
8.32 g
8.32 g
Tłuszcze jednonasycone
7.09 g
7.09 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.22 g
1.22 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
132.24 mg
132.24 mg

Witaminy w przepisie na sernik na ciemnym spodzie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
238.60 µg (mcg)
238.60 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.55 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
0.52 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
235.92 µg (mcg)
235.92 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.54 mg
1.54 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
45.13 µg (mcg)
45.13 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
30.27 µg (mcg)
30.27 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik na ciemnym spodzie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
199.53 mg
199.53 mg
Potas
107.85 mg
107.85 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
44.38 mg
44.38 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
97.09 mg
97.09 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
14.20 mg
14.20 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.15 mg
2.15 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.63 mg
0.63 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na ciemnym spodzie 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na ciemnym spodzie

Lista alergenów dla sernika na ciemnym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Sola filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania sernika na ciemnym spodzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Serek śmietankowy
800 g
4 kostki dobrze zmielonego sera
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 6
14.22
Za 800 g
Sola filet
4 g
2/3 łyżeczki
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 4 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Cukier wanilinowy
32 g
2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Masło
300 g
1 i 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Mąka krupczatka
270 g
1 i 1/2 szklanki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 270 g
Cukier puder
85 g
2/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 85 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
68.60
Jak oceniasz przepis na sernik na ciemnym spodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób