Sernik limonkowy

Opublikowano: 24.07.2021 r., 18:32 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik limonkowy na porcelanowym talerzu
Sernik limonkowy
Sernik limonkowy na zimno świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia z rodziną i znajomymi. Dzięki dodatkowi limonki sernik zyskuje orzeźwiający, kwaskowaty smak.
Przygotowanie 30 min
361 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (250 g)
  • Masło (70 g)
  • Twaróg sernikowy - mielony (1000 g)
  • Limonka - 4 sztuki (400 g)
  • Cukier (200 g)
  • Żelatyna (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, tarka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Przepis na sernik limonkowy krok po kroku

Limonki dokładnie umyj, zetrzyj z nich zieloną część skórki i wyciśnij z nich sok.

Dużą garść mięty zblenduj ze startą skórką z limonki, na gładką masę. Możesz użyć więcej jeżeli chcesz bardziej miętowy i zielony sernik.

Żelatynę rozpuść w około 70 ml ciepłej wody i lekko przestudź.

Twaróg zmiksuj z sokiem i skórką z limonek, musem miętowym, cukrem i żelatyną.

Masło rozpuść.

Herbatniki pokrusz i wymieszaj z masłem.

Wysyp ciastka do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i ugnieć.

Gdy masa twarogowa zacznie gęstnieć wylej ją powoli na spód z ciastek.

Wstaw do lodówki, aby masa serowa zastygła.

Jak oceniasz przepis na sernik limonkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat sernika limonkowego

Ciasta bez pieczenia to moim zdaniem najlepszy pomysł na lato. Nie trzeba nagrzewać piekarnik, który w pewnym stopniu nagrzewa nam także całą kuchnię. Dodatkowo sernik na zimno z limonką orzeźwia swoim kwaskowatym smakiem limonki i aromatem mięty. Za sprawą mięty masa serowa nabiera także lekko zielonkawego odcieniu. Do przygotowania tego pysznego sernika potrzebujesz mielonego twarogu, biszkoptów lub herbatników, żelatyny, cukru lub słodzika, limonek, mięty i opcjonalnie mleka. Mleko dodajemy, jeżeli mielony twaróg jest bardzo gęsty, do rzadkiego twarogu nie musisz dodawać mleka. Kupując twaróg w wiaderku, zwróć uwagę, aby nie miał żadnych dodatków jak jajka, mąka, cukier itp. Nie chcemy piec tego sernika, więc twaróg nie powinien zawierać jajek, ani mąki, a cukier lub słodzik możemy dodać samodzielnie według naszego gustu. Limonki możesz natomiast zamienić na tańsze cytrusy, czyli cytryny lub opcjonalnie pomarańcze, ale wtedy, zamiast uzyskać sernik limonkowy na zimno, to będzie sernik cytrynowy.

Przygotowania zaczynamy od cytrusów. Dokładnie myjemy limonki i ścieramy z nich zieloną część skórki. Następnie limonki kroimy i wyciskamy z nich sok. W osobnej misce rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Miętę dokładnie blendujemy na zielony mus. Możemy zostawić trochę całych listków mięty, żeby potem udekorować nimi sernik limonkowy. Potem twaróg miksujemy z cukrem lub słodzikiem i dodajemy sok z limonki, miętę, skórkę z limonki oraz przestudzoną żelatynę i opcjonalnie mleko. Miksujemy wszystko kilka minut, aby mieć pewność, że będzie dobrze połączone. Teraz na dno blaszki wykładamy biszkopty lub pokruszone herbatniki. Czekamy, aż masa serowa zacznie tężeć i wykładamy ją na ciasteczka. Zaczynamy wykładać łyżką, żeby ciastka nie poprzesuwały się w trakcie wylewania masy. Taki sernik wystarczy już tylko schłodzić w lodówce, do całkowitego zgęstnienia masy serowej. Sernik z limonką jest idealny na letnie, upalne dni, gdy potrzebujemy czegoś chłodnego oraz orzeźwiającego.

Alergeny w serniku limonkowym

Lista alergenów dla sernika limonkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy

Wartości odżywcze sernika limonkowego

na 100g gotowej potrawy

Żeby sernik limonkowy był zdrowszy, miał niższy indeks glikemiczny i był mniej kaloryczny możesz zamienić cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
180.87
361.74
Białko (g)
7.82
15.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.35
44.70
Węglowodany przyswajalne (g)
21.50
43.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.20
14.41
Tłuszcze nasycone (g)
4.41
8.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.80
5.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
4.71
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
0.88
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.78
33.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
44.42
88.85
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.56
Witamina C (mg)
6.04
12.08
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.10
Witamina E (mg)
0.17
0.34
Retinol (µg (mcg))
43.03
86.05
Tiamina (mg)
0.09
0.19
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
0.68
1.36
Foliany (µg (mcg))
24.36
48.72
Beta karoten (µg (mcg))
18.07
36.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
330.25
660.51
Potas (mg)
96.88
193.76
Wapń (mg)
74.19
148.38
Fosfor (mg)
162.32
324.65
Magnez (mg)
8.88
17.76
Żelazo (mg)
0.53
1.07
Cynk (mg)
0.31
0.62
Miedź (mg)
0.07
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika limonkowego 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika limonkowego

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Twaróg sernikowy
1000 g
mielony
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Limonka
400 g
4 sztuki
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 400 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Koszt składników
36.50