Sernik krakowski
- Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (300 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - ok. 1/2 szklanki (100 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Żółtko jajka (9 szt.)
- Białko jajka (5 szt.)
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżki (30 g)
- Rodzynki - 3-4 garście (100 g)
Przepis na sernik krakowski krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, 2-3 łyżkami ksylitolu oraz pokrojonym w kostkę masłem (150 g).
Wszystkie składniki zmiksuj mikserem, aż przybiorą postać kruszonki.
Dodaj 3 żółtka i 1 białko i wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
Z powstałej masy uformuj kulę, zawiń ją w formę aluminiową i odstaw do lodówki na minimum 20-30 min.
Gdy ciasto jest w lodówce zajmij się przygotowaniem masy serowej.
Pozostałe żółtka ubij z pozostałą ilością ksylitolu.
Pozostałą część masła ubijaj mikserem, aż stanie się lekko puszyste.
Do ubitego masła dodaj twaróg sernikowy i zmiksuj do połączenia składników.
Masę serową dodaj do jajek ubitych z ksylitolem i wymieszaj.
Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i rodzynki.
Około 2/3 ciasta wyjętego z lodówki rozwałkuj na płaski, cienki placek.
Ułóż je na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równolegle podziurkuj widelcem.
Masę serową wylej do blachy.
Z pozostałej ilości ciasta uformuj małe paski i ułóż je na wierzchu tworząc kratkę.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 60 min.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Ciasto z mlekiem w proszku
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika krakowskiego
Sernik krakowski to tradycyjny przepis polskiej kuchni, znany i przygotowywany od pokoleń. Znajdziemy go w każdej starej książce kucharskiej, przygotowywała go niejedna babcia, czy prababcia - dla wielu z nas sernik krakowski to smak dzieciństwa. Ciasto na kruchym spodzie, twaróg z rodzynkami i lukier na wierzchu to jego charakterystyczne elementy, które nadają mu wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Sernik krakowski z kratką to idealny pomysł na pyszny, domowy deser lub podwieczorek. Idealnie sprawdzi się jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Pięknie wygląda na stole dlatego warto przygotować go na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi i imprezy okolicznościowe.
Poznaj nasz dobry przepis na sernik krakowski, z pewnością szybko stanie się on jednym z Twoich ulubionych ciast. Kluczem do udanego wypieku jest idealne kruche ciasto, aksamitny ser twarogowy, bakalie i słodki cukier. Jak przygotować ciasto na spód sernika? Potrzebne będą mąka, proszek do pieczenia, masło oraz jajka. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą ugnieść i wymieszać tworząc jednolitą, gładką kulę ciasta i schować do lodówki na około godzinę. W tym czasie najlepiej zająć się serem - ważne, aby był on odpowiednio zmielony. Robiąc to samodzielnie w warunkach domowych konieczna będzie specjalna maszynka, a ser najlepiej przepuścić przez nią co najmniej 3 razy. Zagwarantuje to puszystość i delikatność. Dla ułatwienia można wykorzystać gotowy mielony ser dostępny w większości sklepów. Ser twarogowy należy dokładnie utrzeć za pomocą miksera z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianą z białek oraz wymieszać z bakaliami. Następnie na dnie blachy wyłożonej papierem wystarczy ułożyć rozwałkowany placek ciasta, nałożyć porcje masy serowej, przykryć plastrami ciasta układając je w tradycyjną kratę i piec w piekarniku w 180 stopniach niecałą godzinę. Całość smarujemy lukrem i gotowe - najlepszy sernik krakowski przygotowany zgodnie z tym przepisem zachwyci niejedno podniebienie.
Alergeny w serniku krakowskim
Lista alergenów dla sernika krakowskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze sernika krakowskiego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.