Sernik kokosowy
- Ciasteczka oreo (150 g)
- Masło - 40g + 50g (90 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (500 ml)
- Wiórki kokosowe (300 g)
- Czekolada biała (100 g)
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Cukier puder - 6 łyżek + 3 łyżki (225 g)
- Likier kokosowy (20 ml)
- Żelatyna - 2,5 łyżki + 1 łyżeczka (28 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Śmietana 18% (50 g)
Przepis na sernik kokosowy krok po kroku
W blenderze zmiel ciasteczka oreo z 40 g masła. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.
Twaróg trzykrotnie zmiel.
Wlej mleko kokosowe do rondelka. Dodaj wiórki kokosowe i gotuj całość przez 10-15 minut. Na koniec dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Dwie i pół łyżki żelatyny rozpuść w 125 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
Zmielony twaróg zmiksuj z 6 łyżkami cukru pudru. Powoli dodawaj po łyżce masy kokosowej.
Na koniec wlej likier kokosowy i ciągle mieszając dodaj żelatynę.
Masę wylej na spód z ciasteczek i schowaj w lodówce, by masa dobrze stężała.
W rondelku umieść 50 g masła, kakao, 3 łyżki cukru pudru oraz śmietanę. Całość podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści i połączy.
Łyżeczkę żelatyny rozpuść w łyżce gorącej wody i dodaj do czekoladowej masy. Dokładnie wymieszaj.
Polewą polej schłodzone ciasto i umieść w lodówce jeszcze na godzinę.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na delicjach
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika kokosowego
Sernik kokosowy to pyszne ciasto, które smakiem przypomina tradycyjnego kokosowego batona. Pyszny kokosowy krem i kruchy ciasteczkowy spód to smaczne połączenie, które koniecznie musisz spróbować.
Przepis na sernik kokosowy to zdrowy wybór, jeśli chcesz przygotować tradycyjne ciasto w nowym wydaniu. Pomimo tego, że ten sernik nie jest pieczony to smakuje naprawdę dobrze i na pewno zasmakuje Twojej rodzinie.
Na samym początku przygotuj spód z masła i ciasteczek oreo. Spodem dokładnie wyłóż dno tortownicy i odstaw do lodówki. W rondelku podgrzej wiórki kokosowe z mlekiem kokosowym. Gotuj około 12 minut. Dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Rozpuść żelatynę w wodzie i odstaw do ostygnięcia. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj masę kokosową. Na koniec wlej likier kokosowy i żelatynę. Likier nie jest konieczny, ale dodaje dodatkowego smaku. Masę wylej na schłodzony spód i ponownie schowaj do lodówki. Gdy spód z kremem kokosowym się chłodzi wykonaj polewę z masła, kakao, śmietany i cukru pudru. Na koniec dodaj żelatynę i wylej na ciasto. Całość jeszcze chwilę schłodź w lodówce. Sernik na mleku kokosowym to świetny pomysł jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości.
Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Bardzo popularną maską na włosy jest właśnie zwykły olej kokosowy, który powstaje poprzez tłoczenie wysuszonego miąższu kokosa. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej, że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal.
Likier kokosowy powstaje na bazie aromatyzowanego rumu. Rum zaliczany jest do alkoholi wysokoprocentowych. Powstaje ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Jeśli nie chcesz by krem kokosowy zawierał alkohol to użyj zwykłego aromatu kokosowego i dodaj dodatkową łyżkę wiórków kokosowych.
Alergeny w serniku kokosowym
Lista alergenów dla sernika kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada biała
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze sernika kokosowego
Ze względu na to, że w cieście występuję dodatek alkoholu to jest ono nie wskazane dla kobiet w ciąży.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.