Przepis na sernik karmelowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

W dużej misce ubij masło z cukrem.

Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.

Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.

Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Do masy przesiej proszek budyniowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie rozmieszaj.

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Gotowe ciasto udekoruj masą kajmakową i posiekanymi orzechami.

Sernik karmelowy podany na talerzu.
sernik karmelowy
Koszt przygotowania dania
35.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
490 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Sernik karmelowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku karmelowym

Sernik karmelowy to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają wspaniałe desery. Jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca ze względu na karmelową nutę.

Jeśli zastanawiasz się jak robić sernik karmelowy, który będzie smaczny i niezwykle łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Został on wzbogacony o masę kajmakową, która ze względu na konsystencję, a także wspaniały smak idealnie współgra z drobno zmielonym twarogiem. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.

Przepis na sernik karmelowy to doskonały deser dla wszystkich miłośników słodkości ze słonym karmelem. Całość podaje się również z orzechami włoskimi, które doskonale się z nim komponują. Choć jest domowy, smakuje jak z najlepszych cukierni. Potrzebny jest do niego tylko dobrej jakości twaróg i masa kajmakowa. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na dwie części. Pierwsza to zrobienie bazowego serowego kremu, który stanowi również trzon całego ciasta, a kolejna i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. Niektórzy do masy dodają kwaśnej śmietany, jednak jest to zupełnie zbędny dodatek, który nadmiernie obciąża całe ciasto. Sernik bez dodatku śmietany jest niesamowicie lekki i pożywny, a jego masa jest bardzo aksamitna i kremowa. Dzięki temu świetnie się prezentuje i przyciąga wzrok wszystkich gości.

Wartości odżywcze sernika karmelowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(214g)
Energia (kalorie)
229.27 kcal
490.63 kcal
Białko
8.63 g
18.47 g

Węglowodany w serniku karmelowym

Na 100g
Na porcję
(214g)
Węglowodany
25.19 g
53.91 g
Węglowodany przyswajalne
24.92 g
53.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(214g)
Tłuszcz
10.78 g
23.07 g
Tłuszcze nasycone
5.88 g
12.58 g
Tłuszcze nienasycone
4.90 g
10.49 g
Tłuszcze jednonasycone
2.64 g
5.65 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.26 g
4.84 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
70.56 mg
150.99 mg

Witaminy w przepisie na sernik karmelowy

Na 100g
Na porcję
(214g)
Witamina A
82.91 µg (mcg)
177.42 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Witamina C
0.98 mg
2.09 mg
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Witamina E
0.30 mg
0.65 mg
Retinol
81.62 µg (mcg)
174.67 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.47 mg
Niacyna
0.14 mg
0.30 mg
Foliany
17.58 µg (mcg)
37.61 µg (mcg)
Beta karoten
15.92 µg (mcg)
34.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik karmelowy

Na 100g
Na porcję
(214g)
Sód
211.19 mg
451.95 mg
Potas
150.09 mg
321.20 mg
Wapń
97.13 mg
207.85 mg
Fosfor
148.65 mg
318.12 mg
Magnez
15.32 mg
32.78 mg
Żelazo
0.40 mg
0.86 mg
Cynk
0.62 mg
1.32 mg
Miedź
0.08 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika karmelowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku karmelowym

Lista alergenów dla sernika karmelowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • kajmak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sernika karmelowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Sok cytrynowy
25 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.25
Za 25 ml
Kajmak
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy włoskie
80 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 80 g
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na sernik karmelowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób