Sernik karmelowy
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło (100 g)
- Cukier (200 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Sok cytrynowy (25 ml)
- Kajmak (400 g)
- Orzechy włoskie (80 g)
Przepis na sernik karmelowy krok po kroku
W dużej misce ubij masło z cukrem.
Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.
Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.
Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Do masy przesiej proszek budyniowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie rozmieszaj.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
Gotowe ciasto udekoruj masą kajmakową i posiekanymi orzechami.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika karmelowego
Sernik karmelowy to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają wspaniałe desery. Jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca ze względu na karmelową nutę.
Jeśli zastanawiasz się jak robić sernik karmelowy, który będzie smaczny i niezwykle łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Został on wzbogacony o masę kajmakową, która ze względu na konsystencję, a także wspaniały smak idealnie współgra z drobno zmielonym twarogiem. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.
Przepis na sernik karmelowy to doskonały deser dla wszystkich miłośników słodkości ze słonym karmelem. Całość podaje się również z orzechami włoskimi, które doskonale się z nim komponują. Choć jest domowy, smakuje jak z najlepszych cukierni. Potrzebny jest do niego tylko dobrej jakości twaróg i masa kajmakowa. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na dwie części. Pierwsza to zrobienie bazowego serowego kremu, który stanowi również trzon całego ciasta, a kolejna i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. Niektórzy do masy dodają kwaśnej śmietany, jednak jest to zupełnie zbędny dodatek, który nadmiernie obciąża całe ciasto. Sernik bez dodatku śmietany jest niesamowicie lekki i pożywny, a jego masa jest bardzo aksamitna i kremowa. Dzięki temu świetnie się prezentuje i przyciąga wzrok wszystkich gości.
Alergeny w serniku karmelowym
Lista alergenów dla sernika karmelowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
- kajmak
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sernika karmelowego
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(214g)
Węglowodany
(214g)
Tłuszcze
(214g)
Witaminy
(214g)
Składniki mineralne
(214g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.