Sernik kakaowy

Opublikowano: 21.05.2021 r., 8:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek czekoladowego sernika na desce
Sernik kakaowy
Sernik kakaowy to doskonała propozycja na smaczny deser. Świetnie smakuje z dodatkiem kawy i herbaty. Przepis jest szybki w wykonaniu, dlatego warto go wypróbować.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
636 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło roślinne - 2 kostki (400 g)
  • Budyń (proszek) - waniliowy (20 g)
  • Cukier (350 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 750 (500 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na sernik kakaowy krok po kroku

W misce zagnieć mąkę z 2 żółtkami (białka pozostaw do masy serowej), śmietaną, 50 gramami cukru, kakao, łyżeczka proszku do pieczenia oraz połową masła. Wszystkie te składniki dokładnie połącz i włóż do lodówki.

Pozostałe masło i cukier ubij przy pomocy miksera z 4 żółtkami (białka pozostaw do masy serowej).

Do masy z żółtkami dodawaj stopniowo twaróg sernikowy oraz proszek budyniowy wymieszany z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

Wszystkie białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać odrobinę soli) i połącz je z masą serową. Zrób to bardzo delikatnie.

Blaszkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. A piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Ciasto czekoladowe podziel na dwie części. Jedną z nich wyklej na spód blaszki.

Następnie wylej masę serową na kakaowy spód i posyp ją startą na tarce o grubych oczkach drugą częścią ciasta kakaowego.

Ciasto piecz około godziny w nagrzanym piekarniku. Pio tym czasie ciasto wyjmij do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sernik kakaowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,2% osób

Więcej informacji na temat sernika kakaowego

Przepis na sernik kakaowy sprawdzi się wtedy, kiedy nie mamy za dużo czasu na przygotowanie ciasta. Sernik kakaowy na kruchym cieście to szybki i łatwy przepis. Nasze ciasto kakaowe idealnie nada się do kawy lub herbaty ze znajomymi lub jako deser po rodzinnym obiedzie. Składniki na ciasto są bezproblemowo dostępne w każdym supermarkecie. Potrzebować będziesz składników takich jak twaróg, masło, budyń, cukier, jajka, mąka, śmietana, kakao w proszku oraz proszek do pieczenia.

Jak przygotować nasz sernik kakaowy tarty? W misce zagnieć mąkę z dwoma żółtkami, śmietaną, cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia oraz masłem. Połącz dokładnie wszystkie składniki ze sobą po czym wstaw do lodówki. Masło ubij za pomocą miksera z cukrem i żółtkami. Do masy z żółtkami dodawaj stopniowo twaróg oraz budyń i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Białka połącz delikatnie z masą serową. Czekoladową masę podziel na dwie części. Jedną część wylej na blaszkę. Następnie masę serową wylej na kakaowy spód. Pozostałą masę zetrzyj na tarce na drugą część ciasta. Ciasto piecz przez godzinę. Po tym czasie ciasto pozostaw do wystudzenia.

Twaróg jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W twarogu znajdziemy również magnez, który wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego. Obecna jest w nim także witamina A, która poprawia funkcjonowanie naszego wzroku. W twarogu znajdziemy również witaminę E, która uważana jest za witaminę młodości - nic dziwnego, jej spożywanie w diecie przyczynia się do opóźnienia procesu starzenia się skóry, a wszystko za sprawą ograniczania powstawania wolnych rodników.

Podsumowując sernik kakaowy to idealny pomysł na słodką przekąskę do kawy lub na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Sernik bez problemu zapakujemy w małego lunchboxa i zabierzemy go ze sobą do pracy lub w podróż. Sernik przypomina w smaku znany wszystkim sernik Wiedeński. Sernik uwielbiany jest przez wszystkich a najbardziej smakuje przygotowany własnoręcznie w domowym zaciszu.

Alergeny w serniku kakaowym

Lista alergenów dla sernika kakaowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernika kakaowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
240.25
636.65
Białko (g)
8.27
21.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
29.30
77.64
Węglowodany przyswajalne (g)
28.18
74.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
2.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
10.39
27.53
Tłuszcze nasycone (g)
4.38
11.62
Tłuszcze nienasycone (g)
6.00
15.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.48
6.58
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.52
9.32
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.91
140.22
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
36.37
96.37
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.72
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.07
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.74
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.75
1.98
Retinol (µg (mcg))
35.92
95.18
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
1.90
5.03
Ryboflawina (mg)
0.22
0.58
Niacyna (mg)
1.47
3.91
Foliany (µg (mcg))
44.57
118.12
Beta karoten (µg (mcg))
5.28
13.98
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
244.13
646.94
Potas (mg)
107.53
284.95
Wapń (mg)
45.58
120.79
Fosfor (mg)
116.29
308.16
Magnez (mg)
18.55
49.17
Żelazo (mg)
1.32
3.49
Cynk (mg)
0.60
1.58
Miedź (mg)
0.13
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika kakaowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika kakaowego

Koszt składników
39.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło roślinne
400 g
2 kostki
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.89
Za 400 g
Budyń (proszek)
20 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 750
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Śmietana 18%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
39.20