Sernik kakaowy
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło roślinne - 2 kostki (400 g)
- Budyń (proszek) - waniliowy (20 g)
- Cukier (350 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mąka pszenna typ 750 (500 g)
- Śmietana 18% (75 g)
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
Przepis na sernik kakaowy krok po kroku
W misce zagnieć mąkę z 2 żółtkami (białka pozostaw do masy serowej), śmietaną, 50 gramami cukru, kakao, łyżeczka proszku do pieczenia oraz połową masła. Wszystkie te składniki dokładnie połącz i włóż do lodówki.
Pozostałe masło i cukier ubij przy pomocy miksera z 4 żółtkami (białka pozostaw do masy serowej).
Do masy z żółtkami dodawaj stopniowo twaróg sernikowy oraz proszek budyniowy wymieszany z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
Wszystkie białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać odrobinę soli) i połącz je z masą serową. Zrób to bardzo delikatnie.
Blaszkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. A piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Ciasto czekoladowe podziel na dwie części. Jedną z nich wyklej na spód blaszki.
Następnie wylej masę serową na kakaowy spód i posyp ją startą na tarce o grubych oczkach drugą częścią ciasta kakaowego.
Ciasto piecz około godziny w nagrzanym piekarniku. Pio tym czasie ciasto wyjmij do ostygnięcia.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika kakaowego
Przepis na sernik kakaowy sprawdzi się wtedy, kiedy nie mamy za dużo czasu na przygotowanie ciasta. Sernik kakaowy na kruchym cieście to szybki i łatwy przepis. Nasze ciasto kakaowe idealnie nada się do kawy lub herbaty ze znajomymi lub jako deser po rodzinnym obiedzie. Składniki na ciasto są bezproblemowo dostępne w każdym supermarkecie. Potrzebować będziesz składników takich jak twaróg, masło, budyń, cukier, jajka, mąka, śmietana, kakao w proszku oraz proszek do pieczenia.
Jak przygotować nasz sernik kakaowy tarty? W misce zagnieć mąkę z dwoma żółtkami, śmietaną, cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia oraz masłem. Połącz dokładnie wszystkie składniki ze sobą po czym wstaw do lodówki. Masło ubij za pomocą miksera z cukrem i żółtkami. Do masy z żółtkami dodawaj stopniowo twaróg oraz budyń i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Białka połącz delikatnie z masą serową. Czekoladową masę podziel na dwie części. Jedną część wylej na blaszkę. Następnie masę serową wylej na kakaowy spód. Pozostałą masę zetrzyj na tarce na drugą część ciasta. Ciasto piecz przez godzinę. Po tym czasie ciasto pozostaw do wystudzenia.
Twaróg jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W twarogu znajdziemy również magnez, który wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego. Obecna jest w nim także witamina A, która poprawia funkcjonowanie naszego wzroku. W twarogu znajdziemy również witaminę E, która uważana jest za witaminę młodości - nic dziwnego, jej spożywanie w diecie przyczynia się do opóźnienia procesu starzenia się skóry, a wszystko za sprawą ograniczania powstawania wolnych rodników.
Podsumowując sernik kakaowy to idealny pomysł na słodką przekąskę do kawy lub na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Sernik bez problemu zapakujemy w małego lunchboxa i zabierzemy go ze sobą do pracy lub w podróż. Sernik przypomina w smaku znany wszystkim sernik Wiedeński. Sernik uwielbiany jest przez wszystkich a najbardziej smakuje przygotowany własnoręcznie w domowym zaciszu.
Alergeny w serniku kakaowym
Lista alergenów dla sernika kakaowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernika kakaowego
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.