Sernik japoński
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło - 1/4 kostki (50 g)
- Mleko 3,2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Serek ricotta - 1 opakowanie (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/4 szklanki (50 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na sernik japoński krok po kroku
Masło przełóż do miski i rozpuść je w kąpieli wodnej.
Dodaj serek i wlej mleko, wciąż mieszając.
Powstałą masę ostudź, a następnie dodaj żółtka i przesianą mąkę.
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie dodawaj stopniowo cukier.
Ubijaj białka z cukrem na gładką i lśniącą pianę.
Białka jaj połącz z masą serową, wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi kuchennej.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę ciasta.
Blaszkę z zewnątrz owiń folią aluminiową, tak przygotowane ciasto przełóż do większej blaszki i napełnij ją wodą.
Wstaw ciasto z dodatkową blaszką do piekarnika i upiecz przez 15 minut w 200 st. C, a następnie przez 30 minut w 140 st. C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Ciasto z mlekiem w proszku
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika japońskiego
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik japoński. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z Twoimi ulubionymi dodatkami jest jeszcze lepszy. Postaw na masę kajmakową i migdały.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli: cukier, jajka, masło, mleko, serek ricotta/ serek philadelphia, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenową masę, wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.
Dokładnie jak zrobić sernik japoński opisuję krok po kroku nieco niżej.
Przez specyficzną metodę pieczenia ciasto jest niezwykle wilgotne i puszyste. Cały sekret polega na pieczeniu go z dodatkową blaszką, która będzie wypełniona wodą w czasie całego czasu pieczenia.
Sernik japoński jest pyszny i lekki, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Sernik jest szybki w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego, a czas pieczenia wynosi około 40 minut. Mój przepis zawiera proporcje na dużą blachę, dlatego koniecznie zwróć na to uwagę.
Będzie to dobry pomysł na deser dla rodziny i bliskich.
Skoro już znasz mój prosty przepis, przygotuj pyszne ciasto dla całej swojej rodziny.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w serniku japońskim
Lista alergenów dla sernika japońskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- serek ricotta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sernika japońskiego
Zamiast ricotty możesz użyć serka philadelpia, sernik będzie niezwykle wilgotny i puszysty.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.