Sernik jagodowy
- Herbatniki (200 g)
- Masło (50 g)
- Galaretka - 2 opakowania (140 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
- Jagody (400 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
- Twaróg sernikowy (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Przepis na sernik jagodowy krok po kroku
Herbatniki bardzo drobno rozkrusz. Masło roztop w rondelku. Herbatniki wymieszaj z masłem i wyłóż masą dno tortownicy.
Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i wymieszaj z rozgniecionymi widelcem jagodami.
Zmiksuj serek waniliowy z twarogiem i dodaj do galaretek z jagodami. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowo-jagodowe i wymieszaj.
Wylej do tortownicy na spód z herbatników i wstaw do lodówki na całą noc.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika jagodowego
Sernik jagodowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w mgnieniu oka, co więcej pięknie wygląda, dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie. Sernik śmietankowo jagodowy to nie jest sernik pieczony - najlepiej smakuje na zimno i nie wymaga pieczenia. Dzięki temu przepis na sernik jagodowy jest bardzo szybki, a to pyszne ciasto przygotujesz w pół godziny. Dlatego każdy z pewnością sobie z nim poradzi bez większych problemów. Co więcej, jest wiele możliwości jego modyfikacji. Przykładowo, możesz wykorzystać, gotowy, zmielony ser twarogowy, specjalnie przeznaczony do serników. Jego wykorzystanie gwarantuje że ser będzie miał odpowiednią konsystencję, pozwala też zaoszczędzić sporo czasu. Jeśli chcesz przygotować ser samodzielnie możesz to zrobić z twarogu mieląc go w specjalnej maszynce. Do sernika możesz wykorzystać świeże, sezonowe jagody, w poza sezonem najlepiej przygotować sernik z jagodami mrożonymi. Świetnym pomysłem jest sernik jagodowy z białą czekoladą jako polewą, jednak jest ona opcjonalna, ponieważ sernik fantastycznie smakuje bez dodatkowych dodatków. Możesz eksperymentować też w kwestii spodu. Sernik na herbatnikach, na biszkoptach, na kruchym cieście to tylko jedne z bardzo wielu możliwości, a sernik z powodzeniem możesz też przygotować bez spodu. Jeśli zależy Ni na mniejszej kaloryczności ciasta możesz przygotować masę serową bez dodatku śmietanki. Sernik jagodowy z naszego przepisu nie zawiera żadnego dodatkowego cukru dzięki czemu ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Sernik jagodowy sprawdzi się na wiele okazji, zarówno jako ciasto okolicznościowe, ale również coś słodkiego do postawienia na stole kiedy odwiedzają nas rodzina czy goście. Sernik jagodowy to ciasto, które możesz przygotować o każdej porze roku, a składniki niezbędne do jego przygotowania są łatwo dostępne. Zdecydowanie jest to ciasto będące w zasięgu możliwości każdego. Jeśli zastanawiasz się jak upiec pyszny i zdrowy sernik jagodowy ze świeżymi lub mrożonymi jagodami mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Alergeny w serniku jagodowym
Lista alergenów dla sernika jagodowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Serek homogenizowany waniliowy
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sernika jagodowego
Najlepiej wybrać serek homogenizowany i sernikowy bez dodatku cukru. Aby uzyskać ciasto o mniejszej kaloryczności można pominąć dodatek śmietanki.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.