Przepis na sernik gotowany z wiaderka krok po kroku

Składniki
  • twaróg sernikowy 1000 g
  • Budyń (proszek) 40 g 1 opakowanie
  • Jajko 5 szt.
  • Cukier wanilinowy 16 g 1 opakowanie
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g 2 łyżki
  • Cukier 150 g
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, tortownica 22 cm

Twaróg zmiksuj z mąką, budyniem, żółtkami i cukrem wanilinowym.

Zagotuj wodę i nastaw piekarnik na 170 C.

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru.

Pianę dokładnie wymieszaj z masą serową i przelej do tortownicy.

Wstaw tortownicę do blachy (opcjonalnie zawiń dół tortownicy folią aluminiową, aby mieć pewność, że do sernika nie wleje się woda). Nalej do połowy wysokości blachy wodę i wstaw do piekarnika.

Piecz w 170 C przez około 90 minut.

Upieczony sernik zostaw jeszcze na około 20 minut w piekarniku.

Kawałek sernika gotowanego z wiaderka na białym talerzyku. Obok ciasta leży widelczyk do ciasta.
sernik gotowany z wiaderka
Koszt przygotowania dania
20.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
219 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Sernik gotowany z wiaderka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku gotowanym z wiaderka

Sernik gotowany z wiaderka to sernik, który jest pieczony w kąpieli wodnej, czyli podczas pieczenia tortownica z sernikiem znajduje się w blasze z wodą. Wbrew pozorom to jak upiec sernik gotowany z wiaderka nie jest trudniejsze niż pieczenie zwykłego sernika. Jedyną zmianą jest dodanie kąpieli wodnej, dlatego musisz mieć pewność, że zarówno blacha, do której wlejesz wodę, jak i tortownica są szczelne. Dla pewności można owinąć dno i brzegi tortownicy folią aluminiową. Jeżeli tortownica będzie nieszczelna może dostać się do sernika woda, a tego nikt nie chce. Dzięki parującej w trakcie pieczenia wodzie sernik nie będzie pękał i nie wyjdzie wysuszony. Dodatkowo dzięki dodaniu ubitych na sztywną pianę białek sernik jest puszysty i pyszny. Przepis na sernik gotowany z wiaderka jest też bardzo łatwy i z pewnością sobie z nim poradzisz. Tutaj nie musisz męczyć się z gnieceniem ciasta na spód sernika, ponieważ go nie ma. Dzięki temu przygotowanie jest dużo szybsze. Zaczynamy, oddzielając białka od żółtek. Żółtka miksujemy z twarogiem i budyniami lub mąką ziemniaczaną oraz aromatem waniliowym. Do sernika używamy sera mielonego z wiaderka. Najlepszy będzie zwykły mielony twaróg, bez dodatków. W składzie nie powinno być mąki, cukru ani jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca delikatnie mieszamy ją z masą twarogową. Teraz już prawie koniec pracy, bo wystarczy wlać twaróg do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem wstawić do większej blachy. Do niej lejemy ciepłą wodę i całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy. Ten sprawdzony przepis z pewnością pozwoli Ci stworzyć idealny sernik. Jest on nie tylko wyjątkowo smaczny i puszysty, ale też szybki i łatwy w przygotowaniu. Dodatkowo, jeżeli użyjesz słodzika zamiast cukru, to obniżysz jego indeks glikemiczny oraz kaloryczność. Tak uzyskasz zdrowsze ciasto, które jest dobrym źródłem białka. Dokładną instrukcję jak zrobić ten bardzo dobry, puszysty sernik znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze sernika gotowanego z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (154g)
Energia (kalorie)
142.41 kcal
219.31 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Węglowodany w serniku gotowanym z wiaderka

Na 100g
Na porcję (154g)
Węglowodany
15.69 g
24.16 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
15.67 g
24.13 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika gotowanego z wiaderka 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku gotowanym z wiaderka

Lista alergenów dla sernika gotowanego z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika gotowanego z wiaderka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na sernik gotowany z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób