Sernik gotowany z wiaderka
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (40 g)
- Cukier (150 g)
Przepis na sernik gotowany z wiaderka krok po kroku
Twaróg zmiksuj z mąką, budyniem, żółtkami i cukrem wanilinowym.
Zagotuj wodę i nastaw piekarnik na 170 C.
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Pianę dokładnie wymieszaj z masą serową i przelej do tortownicy.
Wstaw tortownicę do blachy (opcjonalnie zawiń dół tortownicy folią aluminiową, aby mieć pewność, że do sernika nie wleje się woda). Nalej do połowy wysokości blachy wodę i wstaw do piekarnika.
Piecz w 170 C przez około 90 minut.
Upieczony sernik zostaw jeszcze na około 20 minut w piekarniku.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika gotowanego z wiaderka
Sernik gotowany z wiaderka to sernik, który jest pieczony w kąpieli wodnej, czyli podczas pieczenia tortownica z sernikiem znajduje się w blasze z wodą. Wbrew pozorom to jak upiec sernik gotowany z wiaderka nie jest trudniejsze niż pieczenie zwykłego sernika. Jedyną zmianą jest dodanie kąpieli wodnej, dlatego musisz mieć pewność, że zarówno blacha, do której wlejesz wodę, jak i tortownica są szczelne. Dla pewności można owinąć dno i brzegi tortownicy folią aluminiową. Jeżeli tortownica będzie nieszczelna może dostać się do sernika woda, a tego nikt nie chce. Dzięki parującej w trakcie pieczenia wodzie sernik nie będzie pękał i nie wyjdzie wysuszony. Dodatkowo dzięki dodaniu ubitych na sztywną pianę białek sernik jest puszysty i pyszny. Przepis na sernik gotowany z wiaderka jest też bardzo łatwy i z pewnością sobie z nim poradzisz. Tutaj nie musisz męczyć się z gnieceniem ciasta na spód sernika, ponieważ go nie ma. Dzięki temu przygotowanie jest dużo szybsze. Zaczynamy, oddzielając białka od żółtek. Żółtka miksujemy z twarogiem i budyniami lub mąką ziemniaczaną oraz aromatem waniliowym. Do sernika używamy sera mielonego z wiaderka. Najlepszy będzie zwykły mielony twaróg, bez dodatków. W składzie nie powinno być mąki, cukru ani jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca delikatnie mieszamy ją z masą twarogową. Teraz już prawie koniec pracy, bo wystarczy wlać twaróg do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem wstawić do większej blachy. Do niej lejemy ciepłą wodę i całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy. Ten sprawdzony przepis z pewnością pozwoli Ci stworzyć idealny sernik. Jest on nie tylko wyjątkowo smaczny i puszysty, ale też szybki i łatwy w przygotowaniu. Dodatkowo, jeżeli użyjesz słodzika zamiast cukru, to obniżysz jego indeks glikemiczny oraz kaloryczność. Tak uzyskasz zdrowsze ciasto, które jest dobrym źródłem białka. Dokładną instrukcję jak zrobić ten bardzo dobry, puszysty sernik znajdziesz powyżej.
Alergeny w serniku gotowanym z wiaderka
Lista alergenów dla sernika gotowanego z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika gotowanego z wiaderka
Sernik gotowany z wiaderka to deser o wysokim indeksie glikemicznym. Jeżeli użyjesz słodzika zamiast cukru, to obniżysz jego indeks glikemiczny oraz kaloryczność. Tak uzyskasz zdrowsze ciasto, które jest dobrym źródłem białka.
Energia i białka
(154g)
Węglowodany
(154g)
Tłuszcze
(154g)
Witaminy
(154g)
Składniki mineralne
(154g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.