Sernik dyniowy
- Dynia - masa produktu po usmażeniu i zblendowaniu (400 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Mascarpone (250 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Cukier (150 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na sernik dyniowy krok po kroku
Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż z dodatkiem, aby dynia zmiękła.
Podsmażoną dynię zblenduj na gładki krem i pozostaw do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Jaja zmiksuj z cukrem na gładką, kremową masę, następnie dodaj mascarpone, twaróg, puree z dyni oraz skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie zmiksuj.
Masę twarogową przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę.
Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Brownie z dyni
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat sernika dyniowego
Sernik dyniowy to obowiązkowa pozycja na przepyszne słodkości w okresie jesiennym. Fit sernik z dynią hokkaido i z mascarpone to doskonały wybór na przepyszny deser oraz dodatek do kawy i herbaty. Przepis na sernik dyniowy jest prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Ten pyszny i puszysty sernik swoją aksamitną kremowo pomarańczową barwę zawdzięcza puree z dyni, z którego przygotowany jest ten prosty sernik. Jest to ciasto przygotowywane bez spodu. Produkty spożywcze niezbędne do zrobienia sernika to twaróg sernikowy, dynia hokkaido, serek mascarpone, skrobia ziemniaczana, cukier oraz jaja kurze. Przed przygotowaniem ciasta na sernik powinniśmy przygotować puree z dyni - podsmażoną dynię powinniśmy zblendować na gładki mus. Sernik możesz podawać z polewą z białej czekolady lub z dodatkiem sezonowych kwaskowatych owoców.
Sernik z dodatkiem dyni to bogactwo składników mineralnych i witamin. Dynia w swoim składzie zawiera beta-karoten, dzięki któremu zawdzięcza swój pomarańczowy kolor. Składnik ten zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej w przyszłości. Dodatkowo dynia zawiera cynk oraz witaminę C, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Obecność witaminy A, C oraz E pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry i skutecznie walczą z procesem powstawania zmarszczek. Warzywo to w większości składa się z wody, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Dynia wspomaga również proces odchudzania, ponieważ jest warzywem niskokalorycznym i zawiera spore ilości błonnika, sprawiając, że odczuwamy dłużej uczucie sytości po jej spożyciu. Aby włączyć to warzywo do swojej diety możesz podawać ją upieczoną, w formie zupy krem lub wykorzystać nasz przepisu na to pyszne ciasto.
Podsumowując sernik dyniowy bez spodu to doskonały pomysł na pyszny i pełnowartościowy fit deser. Obecność dyni w tym przepisie znacząco podwyższa wartość odżywczą dania oraz nadaje mu charakterystycznego pomarańczowego koloru.
Alergeny w serniku dyniowym
Lista alergenów dla sernika dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika dyniowego
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Mam pytanie ile mąki ziemniaczanej powinno zostać dodane do ciasta?
w jakim celu pieczarki? Ile skrobi ziemniaczanej??