Sernik dla cukrzyka z ksylitolem

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z ksylitolem na talerzyku
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne ciasta, jednak z powodu złej gospodarki cukrowej nie mogą po nie sięgać.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
417 kcal
Kcal w porcji
237 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciastka korzenne (200 g)
  • Orzechy pekan (110 g)
  • Masło (56 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (24 g)
  • Ser twarogowy chudy (1000 g)
  • Erytrytol (300 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietana 18% (350 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, miska

Przepis na sernik dla cukrzyka z ksylitolem krok po kroku

Do blendera przełóż ciasteczka, miękkie masło, erytrytol, cynamon i orzechy, następnie zblenduj na gładką masę.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasteczka. Całość dobrze dociśnij łyżeczką i odstaw do lodówki na 30 minut.

Do miski przełóż ser twarogowy, ksylitol i sól.

Do sera dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszaj mikserem.

Następnie dodaj pojedynczo jajka i żółtka. Wsyp mąkę i dalej miksuj

Ciasto wlej do formy wyłożonej ciasteczkami.

Piecz w 180 stopniach C przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz kolejne 40 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik dla cukrzyka z ksylitolem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat sernika dla cukrzyka z ksylitolem

Sernik dla cukrzyka z ksylitolem to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne ciasta, jednak z powodu złej gospodarki cukrowej nie mogą po nie sięgać. To ciasto proste, jednak naprawdę smaczne. Pomimo braku dodatku cukru jest słodkie.

Sernik dla cukrzyka z ksylitolem to świetna opcją dla wszystkich miłośników klasycznych domowych wypieków w nieco zdrowszej opcji. Ciasto przygotowane w takiej formie jest naprawdę fantastyczne. To modyfikacja nowojorskiego sernika, który jest jednym z najpopularniejszych wypieków na świecie. By go zrobić wcale nie potrzeba skomplikowanych sprzętów kuchennych. Wystarczy tylko podstawowy sprzęt taki jak mikser, czy piekarnik.

Przepis na sernik dla cukrzyka z ksylitolem nie różni się zbytnio od tego tradycyjnego. Największą różnicą jest dodanie zupełnie innej substancji słodzącej. Sernik jest ciastem, które tradycyjnie ma dość niski indeks glikemiczny, gdyż ego bazą jest ser, produkt o małej zawartości cukru. Jednak można sprawić, by był jeszcze bardziej odpowiedni dla osób cierpiących z powodu cukrzycy czy insulinooporności. Zamiast cukru warto użyć ksylitolu, który zawiera dużo mniej kalorii i ma mniejszy indeks glikemiczny. Jest on zupełnie bezpieczny dla cukrzyków. Ksylitol jest słodzikiem naturalnym, inaczej nazywany jest cukrem brzozowym. Można go dostać w większości dużych sklepów. Dodatkowo jest tak samo słodki, jak cukier, dzięki czemu w łatwy sposób można nim zastąpić cukier. Warto jednak używać go rozważnie, gdyż w nadmiernych ilościach może powodować biegunki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik dla cukrzyka z ksylitolem, by był naprawdę dobry, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i niezbyt skomplikowana. Najważniejszą kwestią jest oczywiście wybór sera. Idealnie sprawdzi się twaróg półtłusty lub tłusty. Najlepiej wybrać specjalny do serników, który jest drobno zmielony, więc świetnie współgra z resztą składników. Nie powinien też być zbyt kwaśny, gdyż wpłynie to negatywnie na smak całego ciasta. Ten prosty przepis pozwoli ci na stworzenie ciasta dla diabetyków bez cukru.

Alergeny w serniku dla cukrzyka z ksylitolem

Lista alergenów dla sernika dla cukrzyka z ksylitolem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy
    • Śmietana 18%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
    • orzechy pekan
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sernika dla cukrzyka z ksylitolem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto jest zdrowym deserem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(237g)
Energia (kcal)
176.25
417.71
Białko (g)
7.89
18.71
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(237g)
Węglowodany (g)
19.87
47.10
Węglowodany przyswajalne (g)
16.66
39.49
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
1.05
Brak danych dla: ciastka korzenne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(237g)
Tłuszcz (g)
11.06
26.21
Tłuszcze nasycone (g)
5.19
12.30
Tłuszcze nienasycone (g)
5.87
13.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.85
9.11
Brak danych dla: ciastka korzenne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
3.53
Brak danych dla: ciastka korzenne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(237g)
Sód (mg)
230.83
547.06
Wapń (mg)
53.05
125.73
Brak danych dla: ciastka korzenne, erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.19
Brak danych dla: ciastka korzenne, erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika dla cukrzyka z ksylitolem 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika dla cukrzyka z ksylitolem

Koszt składników
175.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciastka korzenne
200 g
9.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Orzechy pekan
110 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 11
88.00
Za 110 g
Masło
56 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 56 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
24 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.06
Za 24 g
Ser twarogowy chudy
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Erytrytol
300 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.80
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
350 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.85
Za 350 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
175.40