Przepis na sernik dekadencki krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier, miód
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Herbatniki rozdrobnij na pył. Dodaj 2 łyżki roztopionego masła i masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z ciastek i masła. Wykładając dno, wyłóż dodatkowo boki na wysokość około 1-2 cm.

Nagrzej piekarnik do 175 stopni. W tym czasie umieść w misce ricottę, mascarpone, serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach na gładką masę.

Stopniowo wlewaj mleko skondensowane, cały czas miksując. Następnie wbijaj po jednym jajku, mieszając cały czas.

W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Płynną czekoladę z 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego dodaj do masy serowej, ciągle miksując.

Gotową masę wylej na przygotowane dno. Wyrównaj. Piecz przez 15 minut w 175 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 90 minut.

W misce wymieszaj śmietanę 18% i cukier puder. Następnie wylej na wyciągnięty z piekarnika sernik i piecz jeszcze raz przez 15 minut.

Upieczone ciasto wystudź dokładnie, po czym schowaj do lodówki przynajmniej na 6 godzin.

(Najlepiej) następnego dnia w rondelku umieść śmietanę 30%, brązowy cukier, miód i pozostałe masło. Wszystko razem zagotuj, mieszając. Gotuj około 15-20 minut aż sos zgęstnieje.

Polej gotowe ciasto. Wierzch posyp posiekanymi orzeszkami.

Sernik dekadencki na białym talerzyku
Sernik dekadencki
Koszt przygotowania dania
71.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
682 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Sernik dekadencki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku dekadencki

Sernik dekadencki to pyszne ciasto, które powstaje z kilku smacznych warstw. Pomimo wielu różnorodnych elementów jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Przepis na sernik dekadencki składa się z kilku warstw. Pierwszą warstwę stanowią rozdrobnione herbatniki z masłem i masłem orzechowym. Tak przygotowanym ciastem dokładnie wyłóż spód formy, nakładając trochę więcej na boki formy. Na kuchence podgrzej mały rondelek z wodą, by w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Następnie wymieszaj ricottę, mascarpone, serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj z użyciem miksera. Nie przerywając miksowania, wlewaj mleko skondensowane. Teraz wbijaj po jednym jajku. Równym strumieniem wlewaj białą czekoladę i dodaj jeszcze trochę ekstraktu waniliowego. Taką masę serową powoli wylej na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 90 minut. W miseczce wymieszaj śmietanę 18% z cukrem pudrem. Wylej na upieczone ciasto i piecz jeszcze 15 minut. Gotowe ciasto ostudź i dobrze schłodź w lodówce najlepiej przez noc.

Następnego dnia do rondelka wlej śmietanę 30%, cukier, miód i masło. Całość gotuj mieszając , aż zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem polej ciasto. Wierzch dodatkowo możesz posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi najlepiej solonymi.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik dekadencki.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez niego.

Wartości odżywcze sernika dekadenckiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
341.34 kcal
682.68 kcal
Białko
7.35 g
14.70 g

Węglowodany w serniku dekadencki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
26.04 g
52.09 g
Węglowodany przyswajalne
25.32 g
50.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
23.73 g
47.47 g
Tłuszcze nasycone
15.57 g
31.13 g
Tłuszcze nienasycone
8.17 g
16.34 g
Tłuszcze jednonasycone
6.39 g
12.79 g
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.77 g
3.55 g
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
73.87 mg
147.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik dekadencki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
98.47 µg (mcg)
196.94 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.41 mg
0.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.98 mg
1.96 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
97.06 µg (mcg)
194.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.46 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.73 mg
3.46 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
25.39 µg (mcg)
50.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
15.58 µg (mcg)
31.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik dekadencki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
227.21 mg
454.42 mg
Potas
207.43 mg
414.86 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
124.24 mg
248.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
171.25 mg
342.51 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
26.09 mg
52.17 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
1.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
1.37 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych), mascarpone, śmietanka kremowa 30%, orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku dekadencki

Lista alergenów dla sernika dekadenckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • serek ricotta
    • mascarpone
    • serek śmietankowy
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Czekolada biała
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na sernik dekadencki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sernika dekadenckiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
175 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 175 g
Masło
120 g
2 łyżki + 1/4 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Serek ricotta
500 g
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 g
Mascarpone
250 g
w temperaturze pokojowej
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Serek śmietankowy
250 g
Philadelphia lub Twój Smak, w temperaturze pokojowej
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
75 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
265 g
1/2 puszki
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 265 g
Jajko
5 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
240 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 240 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
50 g
brązowy
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Miód
80 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
80 g
solone
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Koszt składników
105.00
Jak oceniasz przepis na sernik dekadencki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób