Przepis na sernik dekadencki krok po kroku
- Herbatniki 250 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 175 g
- Masło 120 g 2 łyżki + 1/4 szklanki
- Serek ricotta 500 g w temperaturze pokojowej
- Mascarpone 250 g w temperaturze pokojowej
- Serek śmietankowy 250 g Philadelphia lub Twój Smak, w temperaturze pokojowej
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 75 g 3 łyżki
- Mleko skondensowane (zagęszczone) 265 g 1/2 puszki
- Jajko 5 szt. w temperaturze pokojowej
- Czekolada biała 300 g
- Śmietana 18% 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 240 g
- Cukier puder 30 g 3 łyżki
- Cukier 50 g brązowy
- Miód 80 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) 80 g solone
Herbatniki rozdrobnij na pył. Dodaj 2 łyżki roztopionego masła i masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z ciastek i masła. Wykładając dno, wyłóż dodatkowo boki na wysokość około 1-2 cm.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. W tym czasie umieść w misce ricottę, mascarpone, serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach na gładką masę.
Stopniowo wlewaj mleko skondensowane, cały czas miksując. Następnie wbijaj po jednym jajku, mieszając cały czas.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Płynną czekoladę z 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego dodaj do masy serowej, ciągle miksując.
Gotową masę wylej na przygotowane dno. Wyrównaj. Piecz przez 15 minut w 175 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 90 minut.
W misce wymieszaj śmietanę 18% i cukier puder. Następnie wylej na wyciągnięty z piekarnika sernik i piecz jeszcze raz przez 15 minut.
Upieczone ciasto wystudź dokładnie, po czym schowaj do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
(Najlepiej) następnego dnia w rondelku umieść śmietanę 30%, brązowy cukier, miód i pozostałe masło. Wszystko razem zagotuj, mieszając. Gotuj około 15-20 minut aż sos zgęstnieje.
Polej gotowe ciasto. Wierzch posyp posiekanymi orzeszkami.
Często zadawane pytania
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Seromakowiec
-
Sernik z mleka w proszku
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Serniki

(liczba kalorii)
Sernik dekadencki - cechy przepisu
Więcej o serniku dekadencki
Sernik dekadencki to pyszne ciasto, które powstaje z kilku smacznych warstw. Pomimo wielu różnorodnych elementów jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Przepis na sernik dekadencki składa się z kilku warstw. Pierwszą warstwę stanowią rozdrobnione herbatniki z masłem i masłem orzechowym. Tak przygotowanym ciastem dokładnie wyłóż spód formy, nakładając trochę więcej na boki formy. Na kuchence podgrzej mały rondelek z wodą, by w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Następnie wymieszaj ricottę, mascarpone, serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj z użyciem miksera. Nie przerywając miksowania, wlewaj mleko skondensowane. Teraz wbijaj po jednym jajku. Równym strumieniem wlewaj białą czekoladę i dodaj jeszcze trochę ekstraktu waniliowego. Taką masę serową powoli wylej na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 90 minut. W miseczce wymieszaj śmietanę 18% z cukrem pudrem. Wylej na upieczone ciasto i piecz jeszcze 15 minut. Gotowe ciasto ostudź i dobrze schłodź w lodówce najlepiej przez noc.
Następnego dnia do rondelka wlej śmietanę 30%, cukier, miód i masło. Całość gotuj mieszając , aż zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem polej ciasto. Wierzch dodatkowo możesz posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi najlepiej solonymi.
Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik dekadencki.
Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.
Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez niego.
Wartości odżywcze sernika dekadenckiego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w serniku dekadencki
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sernik dekadencki
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik dekadencki
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku dekadencki
Lista alergenów dla sernika dekadenckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- serek ricotta
- mascarpone
- serek śmietankowy
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Czekolada biała
- Śmietana 18%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
- Orzechy arachidowe (ziemne)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na sernik dekadencki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód