Sernik dekadencki

Opublikowano: 29.03.2022 r., 20:09 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bogaty sernik na talerzyku
Sernik dekadencki
Sernik dekadencki to pyszne ciasto, które powstaje z kilku smacznych warstw. Pomimo wielu różnorodnych elementów jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Przygotowanie 240 min
Gotowanie i Pieczenie 140 min
682 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Herbatniki (250 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (175 g)
  • Masło - 2 łyżki + 1/4 szklanki (120 g)
  • Serek ricotta - w temperaturze pokojowej (500 g)
  • Mascarpone - w temperaturze pokojowej (250 g)
  • Serek śmietankowy - Philadelphia lub Twój Smak, w temperaturze pokojowej (250 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (75 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1/2 puszki (265 g)
  • Jajko - w temperaturze pokojowej (5 szt.)
  • Czekolada biała (300 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (240 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier - brązowy (50 g)
  • Miód (80 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) - solone (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier, miód
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Przepis na sernik dekadencki krok po kroku

Herbatniki rozdrobnij na pył. Dodaj 2 łyżki roztopionego masła i masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z ciastek i masła. Wykładając dno, wyłóż dodatkowo boki na wysokość około 1-2 cm.

Nagrzej piekarnik do 175 stopni. W tym czasie umieść w misce ricottę, mascarpone, serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach na gładką masę.

Stopniowo wlewaj mleko skondensowane, cały czas miksując. Następnie wbijaj po jednym jajku, mieszając cały czas.

W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Płynną czekoladę z 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego dodaj do masy serowej, ciągle miksując.

Gotową masę wylej na przygotowane dno. Wyrównaj. Piecz przez 15 minut w 175 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 90 minut.

W misce wymieszaj śmietanę 18% i cukier puder. Następnie wylej na wyciągnięty z piekarnika sernik i piecz jeszcze raz przez 15 minut.

Upieczone ciasto wystudź dokładnie, po czym schowaj do lodówki przynajmniej na 6 godzin.

(Najlepiej) następnego dnia w rondelku umieść śmietanę 30%, brązowy cukier, miód i pozostałe masło. Wszystko razem zagotuj, mieszając. Gotuj około 15-20 minut aż sos zgęstnieje.

Polej gotowe ciasto. Wierzch posyp posiekanymi orzeszkami.

Jak oceniasz przepis na sernik dekadencki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat sernika dekadenckiego

Sernik dekadencki to pyszne ciasto, które powstaje z kilku smacznych warstw. Pomimo wielu różnorodnych elementów jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Przepis na sernik dekadencki składa się z kilku warstw. Pierwszą warstwę stanowią rozdrobnione herbatniki z masłem i masłem orzechowym. Tak przygotowanym ciastem dokładnie wyłóż spód formy, nakładając trochę więcej na boki formy. Na kuchence podgrzej mały rondelek z wodą, by w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Następnie wymieszaj ricottę, mascarpone, serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj z użyciem miksera. Nie przerywając miksowania, wlewaj mleko skondensowane. Teraz wbijaj po jednym jajku. Równym strumieniem wlewaj białą czekoladę i dodaj jeszcze trochę ekstraktu waniliowego. Taką masę serową powoli wylej na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 90 minut. W miseczce wymieszaj śmietanę 18% z cukrem pudrem. Wylej na upieczone ciasto i piecz jeszcze 15 minut. Gotowe ciasto ostudź i dobrze schłodź w lodówce najlepiej przez noc.

Następnego dnia do rondelka wlej śmietanę 30%, cukier, miód i masło. Całość gotuj mieszając , aż zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem polej ciasto. Wierzch dodatkowo możesz posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi najlepiej solonymi.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik dekadencki.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez niego.

Alergeny w serniku dekadencki

Lista alergenów dla sernika dekadenckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • serek ricotta
    • mascarpone
    • serek śmietankowy
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Czekolada biała
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na sernik dekadencki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sernika dekadenckiego

na 100g gotowej potrawy

W domowych wypiekach dowolnie można wymieniać produkty tak by dopasować je do potrzeb. W tym wypieku można wymienić herbatniki na takie bez glutenu, dzięki czemu wypiek będzie bezpieczny dla osób chorujących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
341.34
682.68
Białko (g)
7.35
14.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
26.04
52.09
Węglowodany przyswajalne (g)
25.32
50.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
23.73
47.47
Tłuszcze nasycone (g)
15.57
31.13
Tłuszcze nienasycone (g)
8.17
16.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.39
12.79
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
3.55
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.87
147.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
98.47
196.94
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.77
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.41
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.53
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.98
1.96
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
97.06
194.12
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.46
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
3.46
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.39
50.77
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.58
31.16
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
227.21
454.42
Potas (mg)
207.43
414.86
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
124.24
248.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
171.25
342.51
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.09
52.17
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
1.37
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych), mascarpone, śmietanka kremowa 30%, orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika dekadenckiego

Koszt składników
105.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
175 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 175 g
Masło
120 g
2 łyżki + 1/4 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Serek ricotta
500 g
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 g
Mascarpone
250 g
w temperaturze pokojowej
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Serek śmietankowy
250 g
Philadelphia lub Twój Smak, w temperaturze pokojowej
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
75 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
265 g
1/2 puszki
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 265 g
Jajko
5 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
240 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 240 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
50 g
brązowy
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Miód
80 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
80 g
solone
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Koszt składników
105.00