Sernik czekoladowy

Opublikowano: 04.05.2021 r., 17:48 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik czekoladowy znajduje się na drewnianym blacie.
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy jest prosty do przygotowania. Idealnie sprawdzi się jako deser na podwieczorek. Sprawdź, jak wygląda przepis na sernik czekoladowy!
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
479 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (35 g)
  • Jajko 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
  • Serek śmietankowy 4 kostki dobrze zmielonego sera (800 g)
  • Kakao 16% (proszek) 1 łyżka (10 g)
  • Sól 1/4 łyżeczki, szczypta (1 g)
  • Czekolada mleczna 1 czekolada mleczna (100 g)
  • Cukier 2/3 szklanki (135 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (16 g)
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Biszkopty 1 opakowanie (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, miska, miseczka, tortownica 24 cm, drewniana łyżka

Przepis na sernik czekoladowy krok po kroku

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zostaw do ostygnięcia.

Masło rozpuść w garnuszku i zostaw do ostygnięcia.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Żółtka umieść w drugiej misce i dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksuj na puszystą masę.

Dalej miksując, partami dodaj ser.

Po połączeniu się składników dodaj przestudzone masło i dalej miksuj.

Następnie dodaj budyń, kakao i ostudzoną czekoladę. Gdy całość się połączy, odłóż mikser.

Dodaj ubite białka i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i na całej powierzchni ułóż biszkopty.

Do tortownicy przelej masę serową i wygładź ją.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra-dół) przez ok. 50-60 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika. Sernik pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.

Ostudzony sernik wyjmij z tortownicy i umieść w lodówce.

Jak oceniasz przepis na sernik czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat sernika czekoladowego

Sernik czekoladowy można przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. W zależności od własnych preferencji smakowych masa serowa może być zarówno z czekoladą mleczną, jak i gorzką lub deserową. Możesz też pokusić się na dodanie ulubionego kremu czekoladowego (np. Nutella, Mars). Wtedy nie musisz już rozpuszczać czekolady w kąpieli wodnej.

Przepis na sernik czekoladowy jest prosty. Jeżeli zależy ci na tym, aby przygotować bezglutenowy sernik z czekoladą, musisz zamienić niektóre produkty. Na rynku dostępne jest kakao bez glutenu. To samo tyczy się budyniu. Ewentualnie budyń możesz zamienić na mąkę ziemniaczaną. Odpowiednim dodatkiem będzie ekstrakt waniliowy. Spód można wykonać z bezglutenowych herbatników. Przed użyciem danych produktów należy upewnić się, czy na pewno nie zawierają glutenu.

Możesz też przygotować sernik czekoladowy bez ubijania białka. W takim wypadku należy najpierw zmiksować cukier z masłem. Następnie partami trzeba dodać serek śmietankowy, a gdy te składniki się połączą, należy wbić jajka. Po ich wymieszaniu trzeba dodać kakao, budyń i ostudzoną czekoladę. Nie należy miksować masy sernikowej zbyt długo, ponieważ wtedy sernik nie będzie puszysty. Wystarczy mieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Sernik może być też pieczony w kąpieli wodnej. W takim wypadku blaszkę z masą sernikową należy umieścić w większej foremce. Pustą przestrzeń w drugiej blaszce należy wypełnić wrzątkiem. Należy zachować ostrożność przy wkładaniu ciasta do piekarnika. Sernik pieczony w ten sposób będzie równy i nie będzie opadał.

Spód do tego ciasta z twarogu może być przygotowany z różnych rzeczy. Jeżeli zależy ci na czasie, możesz po prostu ułożyć na spodzie biszkopty. Możesz też przygotować masę, która będzie przypominała mokry piasek. W tym celu należy połączyć pokruszone ciastka (np. herbatniki) i roztopione masło. Warto to zrobić w malakserze, ale równie dobrze możesz pokruszyć ciastka ręcznie (np. tłuczkiem) i potem wymieszać. Tak przygotowany spód należy ugnieść w tortownicy, a potem umieścić w lodówce na 20-30 min.

Alergeny w serniku czekoladowym

Lista alergenów dla sernika czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Czekolada mleczna
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze sernika czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
319.86
479.79
Białko (g)
8.19
12.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
22.09
33.13
Węglowodany przyswajalne (g)
21.59
32.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
23.30
34.95
Tłuszcze nasycone (g)
15.42
23.13
Tłuszcze nienasycone (g)
7.88
11.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.71
10.06
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
1.75
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
132.12
198.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
229.38
344.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.92
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
227.56
341.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
1.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.83
28.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.77
29.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
333.74
500.61
Potas (mg)
122.64
183.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.02
97.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.48
164.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.14
19.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.32
1.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.71
1.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika czekoladowego 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika czekoladowego

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Serek śmietankowy
800 g
4 kostki dobrze zmielonego sera
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 6
14.22
Za 800 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki, szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Czekolada mleczna
100 g
1 czekolada mleczna
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Biszkopty
120 g
1 opakowanie
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
42.00