Sernik cynamonowy
- Herbatniki - 1 duże opakowanie (220 g)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Ser twarogowy półtłusty - pół wiaderka (250 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Miód sztuczny - 3 łyżki (75 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 mało opakowanie (250 g)
Przepis na sernik cynamonowy krok po kroku
W małym rondelku rozpuść kostkę masła. Masło przelej do miseczki i dodaj drobno pokruszone herbatniki. Całość zblenduj tak, by powstała masa przypominająca mokry piasek.
Masę ciasteczkową wyłóż na formę do tarty i wyklej nią krawędzie. Schowaj masę do lodówki na co najmniej 20 minut.
W miseczce ubij śmietanę na sztywno.
Do dużej miski dodaj twaróg, serek mascarpone, cukier waniliowy i miód, zmiksuj wszystko razem na niskich obrotach, tak by składniki dobrze się połączyły. Do gotowej masy wlej ubitą śmietanę i dodaj szczyptę cynamonu. Wymieszaj wszystko razem łyżką.
Gotową masę przełóż delikatnie na wierzch ciasteczkowej warstwy. Schowaj wszystko do lodówki i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 2h.
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Sernik gotowany na herbatnikach
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto wenus
-
Sernik z owocami
-
Sernik bez cukru
-
Sernik na zimno na herbatnikach
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik na zimno na biszkoptach
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik truskawkowy
-
Ciasto z serem białym
-
Sernik z mango na zimno
-
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku
-
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
-
Sernik na zimno z mlekiem w proszku
-
Serniki dietetyczne
Więcej informacji na temat sernika cynamonowego
Sernik cynamonowy to pyszny i bardzo słodki deser, który wykonuje się naprawdę prosto, w zaledwie kilka chwil. Jest idealny dla osób, które nie lubią zbyt długo przesiadywać w kuchni, a także dla tych nieposiadających piekarnika. Ciasto wykonywane jest bez pieczenia, dzięki czemu jest naprawdę ekspresowe i bezproblemowe.
Krem w tym cieście ma bardzo słodki, miodowy aromat, z korzennym posmakiem, dlatego świetnie się sprawdzi dla osób lubiących korzenne ciasteczka i pierniki. Tarta przynosi ma myśl najpyszniejsze zimowe desery.
Sernik z cynamonem może być świetnym pomysłem na ciasto świąteczne ze względu na duży dodatek cynamonu i miodu. Można je również udekorować prażonymi orzechami, dla lepszego efektu.
To ciasto najlepiej smakuje na zimno, po długim schłodzeniu. Jest naprawdę pyszne i przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy.
Do masy najlepiej dodać mascarpone, który jest bardzo kremowy i sprawia, że całość nabiera bardziej aksamitnego i puszystego wykończenia. Idealnie łączy się on z półtłustym twarogiem, który podbija słodki smak serka. Najlepiej wybierać twaróg, który nie będzie zbyt kwaśny, gdyż mogłoby to zepsuć smak całej masy. Zamiast sera mascarpone można też użyć ricotty, która ze względu na mniejszą ilość tłuszczu będzie bardziej fit i niskokaloryczna, a smakuje bardzo podobnie.
Ten przepis jest bardzo łatwy, a najlepsze jest w nim to, że ciasto wykonuje się bez pieczenia. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, odstawić ciasto do schłodzenia i można cieszyć się tym wspaniałym deserem. Do wykonania spodu ciasta najlepiej nadają się herbatniki, które są wyjątkowo słodkie i chrupiące. Jednak można też użyć ciastek kakaowych dla osiągnięcia bardziej stonowanego smaku.
Sernik miodowo cynamonowy z mascarpone będzie idealnym pomysłem na wykwintny deser, którego nie trzeba wykonywać długo, a zachwyca swoją formą i elegancją. Masa nie jest zbyt słodka i cudownie komponuje się z chrupiącym spodem.
Ta tarta skradnie serca wszystkich gości i przekona do siebie nawet największego krytyka kulinarnego.
Alergeny w serniku cynamonowym
Lista alergenów dla sernika cynamonowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sernika cynamonowego
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
herbatniki,
masło,
twaróg,
mascarpone,
miód,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.