Przepis na sernik chałwowy krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Herbatniki pokruszyć, dodać kawałek chałwy i masło.

Wszystko rozgnieść i wyłóż masą dno foremki.

Mascarpone włóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj.

Następnie dodaj masę twarogową i wymieszaj.

Dodawaj jajka pojedynczo, delikatnie miksując. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.

Do rondelka włóż pokruszoną chałwę, espresso i śmietankę. Podgrzewaj do rozpuszczenia.

Masę sernikową zmiksuj z rozpuszczoną chałwą i wylej na spód ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

sernik chałwowy
Sernik chałwowy
Koszt przygotowania dania
50.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
90

Sernik chałwowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku chałwowym

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik chałwowy na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z chałwą jest jeszcze lepszy.

Sernik chałwowy jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika z chałwą będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Poznaj mój przepis na nowoczesny sernik z chałwą.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli herbatniki, masło, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, mascarpone, chałwa, cukier, puder, espresso i skrobia ziemniaczana.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do przygotowania ciasta potrzebny jest serek mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.

Do mojego ciasta wykonałam spód z wykorzystaniem herbatników, które stworzą chrupiącą warstwę. Możesz też zdecydować się na sernik na spodzie chałwowym o tradycyjnym nadzieniu.

Ja postawiłam na chałwowo – kawowy, puszysty ser, który otrzymałam z połączenia chałwy, espresso i mascarpone. Do mojej wersji idealnie pasują owoce, sernik będzie pyszny z malinami na ciepło. Możesz, także przygotować sernik z polewą chałwową.

Wartości odżywcze sernika chałwowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
316.51 kcal
316.51 kcal
Białko
7.60 g
7.60 g

Węglowodany w serniku chałwowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
17.10 g
17.10 g
Węglowodany przyswajalne
15.96 g
15.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
1.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
23.01 g
23.01 g
Tłuszcze nasycone
15.29 g
15.29 g
Tłuszcze nienasycone
7.72 g
7.72 g
Cholesterol
78.91 mg
78.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik chałwowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: chałwa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik chałwowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
248.38 mg
248.38 mg
Wapń
73.36 mg
73.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.13 mg
1.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika chałwowego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku chałwowym

Lista alergenów dla sernika chałwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika chałwowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Chałwa
400 g
1 opakowanie
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
17.60
Za 400 g
Espresso
50 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
74.00
Jak oceniasz przepis na sernik chałwowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób