Sernik chałwowy

Opublikowano: 20.01.2022 r., 19:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik chałwowy
Sernik chałwowy
Pyszne połączenie sernika i chałwy to idealny pomysł na domowy deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 40 min
316 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Herbatniki 1 opakowanie (200 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Chałwa 1 opakowanie (400 g)
  • Espresso (50 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
  • Twaróg sernikowy 1 opakowanie (500 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (500 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 3 łyżki (30 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na sernik chałwowy krok po kroku

Herbatniki pokruszyć, dodać kawałek chałwy i masło.

Wszystko rozgnieść i wyłóż masą dno foremki.

Mascarpone włóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj.

Następnie dodaj masę twarogową i wymieszaj.

Dodawaj jajka pojedynczo, delikatnie miksując. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.

Do rondelka włóż pokruszoną chałwę, espresso i śmietankę. Podgrzewaj do rozpuszczenia.

Masę sernikową zmiksuj z rozpuszczoną chałwą i wylej na spód ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na sernik chałwowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat sernika chałwowego

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik chałwowy na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z chałwą jest jeszcze lepszy.

Sernik chałwowy jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika z chałwą będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Poznaj mój przepis na nowoczesny sernik z chałwą.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli herbatniki, masło, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, mascarpone, chałwa, cukier, puder, espresso i skrobia ziemniaczana.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do przygotowania ciasta potrzebny jest serek mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.

Do mojego ciasta wykonałam spód z wykorzystaniem herbatników, które stworzą chrupiącą warstwę. Możesz też zdecydować się na sernik na spodzie chałwowym o tradycyjnym nadzieniu.

Ja postawiłam na chałwowo – kawowy, puszysty ser, który otrzymałam z połączenia chałwy, espresso i mascarpone. Do mojej wersji idealnie pasują owoce, sernik będzie pyszny z malinami na ciepło. Możesz, także przygotować sernik z polewą chałwową.

Alergeny w serniku chałwowym

Lista alergenów dla sernika chałwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika chałwowego

na 100g gotowej potrawy

Do sernika chałwowego możesz użyć chałwy o dowolnym smaku. Wszystkie będą idealnie pasować.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
316.51
316.51
Białko (g)
7.60
7.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
17.10
17.10
Węglowodany przyswajalne (g)
15.96
15.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
23.01
23.01
Tłuszcze nasycone (g)
20.90
20.90
Tłuszcze nienasycone (g)
2.10
2.10
Cholesterol (mg)
78.91
78.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: chałwa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
248.38
248.38
Wapń (mg)
73.36
73.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika chałwowego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika chałwowego

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Chałwa
400 g
1 opakowanie
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
17.60
Za 400 g
Espresso
50 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
74.00