Sernik chałwowy

Opublikowano: 26.03.2025 r.
Chałwa, śmietanka kremowa, twaróg sernikowy i mascarpone - oto klucz do niebiańskiego sernika chałwowego. Te składniki tworzą intensywnie kremową, a jednocześnie lekką masę, która zadowoli każde podniebienie. Wyczuwalny smak chałwy podkreślony jest delikatnością mascarpone, a puszystość sernika gwarantują starannie dobrane proporcje twarogu i śmietanki. Idealne połączenie smakowe!
Składniki dla 15 porcji:
- Herbatniki - 200 g (1 opakowanie)
 - Masło - 20 g (2 łyżki)
 - Chałwa - 400 g (1 opakowanie)
 - Espresso - 50 ml
 - Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
 - Twaróg sernikowy - 500 g (1 opakowanie)
 - Mascarpone - 500 g (1 opakowanie)
 - Jajko - 5 szt.
 - Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 łyżki)
 - Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
 
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
 
Przepis krok po kroku
- Herbatniki pokruszyć, dodać kawałek chałwy i masło.
 - Wszystko rozgnieść i wyłóż masą dno foremki.
 - Mascarpone włóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj.
 - Następnie dodaj masę twarogową i wymieszaj.
 - Dodawaj jajka pojedynczo, delikatnie miksując. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
 - Do rondelka włóż pokruszoną chałwę, espresso i śmietankę. Podgrzewaj do rozpuszczenia.
 - Masę sernikową zmiksuj z rozpuszczoną chałwą i wylej na spód ciasta.
 - Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
 
Komentarz dietetyka
Do sernika chałwowego możesz użyć chałwy o dowolnym smaku. Wszystkie będą idealnie pasować.
~ Oliwia Gawron, dietetyk