Sernik chałwowy
- Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Chałwa - 1 opakowanie (400 g)
- Espresso (50 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
- Jajko (5 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na sernik chałwowy krok po kroku
Herbatniki pokruszyć, dodać kawałek chałwy i masło.
Wszystko rozgnieść i wyłóż masą dno foremki.
Mascarpone włóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj.
Następnie dodaj masę twarogową i wymieszaj.
Dodawaj jajka pojedynczo, delikatnie miksując. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
Do rondelka włóż pokruszoną chałwę, espresso i śmietankę. Podgrzewaj do rozpuszczenia.
Masę sernikową zmiksuj z rozpuszczoną chałwą i wylej na spód ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika chałwowego
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik chałwowy na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z chałwą jest jeszcze lepszy.
Sernik chałwowy jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika z chałwą będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Poznaj mój przepis na nowoczesny sernik z chałwą.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli herbatniki, masło, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, mascarpone, chałwa, cukier, puder, espresso i skrobia ziemniaczana.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do przygotowania ciasta potrzebny jest serek mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.
Do mojego ciasta wykonałam spód z wykorzystaniem herbatników, które stworzą chrupiącą warstwę. Możesz też zdecydować się na sernik na spodzie chałwowym o tradycyjnym nadzieniu.
Ja postawiłam na chałwowo – kawowy, puszysty ser, który otrzymałam z połączenia chałwy, espresso i mascarpone. Do mojej wersji idealnie pasują owoce, sernik będzie pyszny z malinami na ciepło. Możesz, także przygotować sernik z polewą chałwową.
Alergeny w serniku chałwowym
Lista alergenów dla sernika chałwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- twaróg sernikowy
- mascarpone
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chałwa
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chałwa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika chałwowego
Do sernika chałwowego możesz użyć chałwy o dowolnym smaku. Wszystkie będą idealnie pasować.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.