Sernik bez sera
- Biszkopty (130 g)
- Żelatyna (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Cukier puder (100 g)
- Jogurt naturalny (800 ml)
- Galaretka - 2 opakowania, brzoskwiniowa (150 g)
- Brzoskwinie w syropie (200 g)
Przepis na sernik bez sera krok po kroku
Żelatynę zalej 3/4 szklanki zimnej wody i wymieszaj. Odstaw na 2 minuty do napęcznienia.
Ogrzej żelatynę w mikrofalówce. Ma być bardzo ciepła, prawie gorąca, ale nie wrząca. Wymieszaj, ostudź. Powinna się dobrze rozpuścić (klarowna).
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki).
Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
Wlej jogurt naturalny i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.
Dodaj zimną żelatynę i wszystko połącz krótko mikserem.
Na dno tortownicy wyłóż warstwę biszkoptów.
Na biszkopty wlej masę i odstaw do lodówki do stężenia.
Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie i wstaw ciasto do lodówki do stężenia.
Od razu rozpuść dokładnie galaretki w 700 ml wody. Ostudź całkowicie.
Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta i ponownie schowaj ciasto do lodówki do stężenia galaretki (minimum 3 godziny).
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na delicjach
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika bez sera
Ten sernik bez sera jest przepyszny. To ciasto bez pieczenia na biszkoptach, z jogurtem naturalnym, brzoskwiniami w syropie oraz galaretką brzoskwiniową. Jest to cudowny pomysł na domowy, orzeźwiający deser na lato. To bardzo prosty przepis, który na pewno się uda. Zawiera łatwe składniki, które doskonale pasują do siebie. Przepis na sernik bez sera jest odpowiednim pomysłem na to, by przygotować szybki placek na każdą okazję. Sprawdź jak zrobić sernik bez sera z jogurtu naturalnego na biszkoptach.
Sernik bez sera to pyszny pomysł na domowy placek na zimno. Ze względu na jego orzeźwiający charakter, deser ten będzie świetny latem. Jest to prosty przepis, który jest szybki do zrobienia. Nie trzeba tutaj nic piec. Robi się go z prostych składników. Wystarczy jogurt naturalny, śmietanka, biszkopty, żelatyna, owoce i galaretka. Dobrze jest też dodać aromat waniliowy do smaku. Sernik na zimno ma wielu zwolenników, bo jest to ciasto dosyć lekkie i bardzo smakowite.
Sernik bez sera? Czemu nie… Wystarczy mieć odpowiednie składniki i chwilę czasu. Szybkie w przygotowaniu ciasto będzie super opcją. Jak zrobić sernik bez sera? Śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona (dzięki temu o wiele szybciej i lepiej się ubije). Zacznij od przygotowania żelatyny. W tym celu zalej ją zimną wodą i poczekaj chwilę, aż napęcznieje. Można wtedy ją wstawić do mikrofalówki i podgrzać. Nie może ona wrzeć, bo straci swoje właściwości. Żelatynę należy ostudzić. Na końcu powinna być płynna i klarowna, ale zimna. Przygotuj tortownicę. Do przepisu na sernik bez sera dobra będzie tortownica o średnicy 21 cm. Należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na dnie ląduje warstwa herbatników. Teraz zajmij się prostym przepisem na domową masę na sernik bez sera. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Wszystko wymieszaj z jogurtem naturalnym i aromatem, a na końcu z żelatyną. Masę wlej na biszkopty, a na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie, Ciasto w tym czasie trzeba schłodzić. Galaretki rozpuść, ostudź. Jak galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta. Jak zrobisz sernik bez sera, pozostaw go do stężenia na kilka godzin. Najlepszy będzie po całej nocy w lodówce.
*Przed wyłożeniem papieru do tortownicy warto zmiąć papier w dłoniach i zmoczyć. To prosty przepis na łatwe wyłożenie papieru – nie będzie uciekał.
*Przepis na sernik bez sera możesz zrobić z dowolnymi owocami. To samo tyczy się galaretki. Możesz użyć maliny, truskawki, banana, jagody… Co tylko chcesz. Warto wtedy użyć galaretki o tym samym smaku co owoce. Super jest też galaretka przezroczysta.
Alergeny w serniku bez sera
Lista alergenów dla sernika bez sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze sernika bez sera
Przepis ma sporo tłuszczu nasyconego, którego nadmiar nie jest dobry dla osób chorych m.in. na serce. Dodatek jogurtu naturalnego wzbogaca przepis w białko.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.