Sernik bez jajek

Opublikowano: 18.11.2024 r., 16:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszny sernik bez jajek
Sernik bez jajek
Sernik bez jajek to doskonała propozycja na smaczne ciasto, szczególnie dla osób, które nie tolerują białka jaja kurzego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kremowe ciasto sernikowe.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
260 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Cukier (75 g)
  • Jogurt naturalny 2% (60 g)
  • Budyń (proszek) - waniliowy (40 g)
  • Kasza manna (30 g)
  • Skórka z cytryny (5 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na sernik bez jajek krok po kroku

Do miski włóż pokrojone w kostkę, ciepłe masło.

Następnie dodaj do niego cukier i zmiksuj na jednolitą masę.

Do puszystej masy dodaj budyń, kaszą manną, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i ponownie wymieszaj.

Do masy maślanej dodaj ser twarogowy, jogurt, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Jak oceniasz przepis na sernik bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sernika bez jajek

Sernik bez jajek to doskonały pomysł na deser do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto koniecznie przygotuj, jeśli spodziewasz się gości. Najlepszy sernik świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska na święta. Prosty przepis na sernik bez jajek nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: twaróg sernikowy, masło, cukier, jogurt naturalny, proszek budyniowy, kasza manna, skórka z cytryny, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić sernik bez jajek? Do miski włóż pokrojone w kostkę, ciepłe masło. Następnie dodaj do niego cukier i składniki zmiksuj na jednolitą masę. Do puszystej masy dodaj budyń, kaszą manną, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i ponownie wymieszaj. Do masy maślanej dodaj ser twarogowy, jogurt, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie, między innymi jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów.

Podsumowując smaczny sernik doskonale sprawdzi się jako ciasto serwowane podczas świąt lub imprez okolicznościowych. Doskonale smakuje z dodatkiem kawy i herbaty. Ciasto podać można udekorowane cukrem pudrem lub polewą z czekolady. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w serniku bez jajek

Lista alergenów dla sernika bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernika bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Sernik bez jajek to doskonała propozycja dla osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, np. na białka jaja kurzego. Obecnie istnieje wiele przepisów kulinarnych, które zbliżone są do tradycyjnych dań, które wykluczają wiele alergenów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
193.28
260.93
Białko (g)
8.72
11.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
12.65
17.08
Węglowodany przyswajalne (g)
12.50
16.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
12.17
16.43
Tłuszcze nasycone (g)
8.60
11.61
Tłuszcze nienasycone (g)
3.57
4.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.13
4.23
Brak danych dla: cukier, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
0.58
Brak danych dla: cukier, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.43
49.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
101.91
137.58
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.75
1.02
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.42
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
99.74
134.66
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.15
0.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.86
14.66
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.09
35.22
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
254.74
343.90
Potas (mg)
84.64
114.27
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.03
97.23
Fosfor (mg)
121.82
164.46
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.19
9.70
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.09
0.12
Cynk (mg)
0.33
0.44
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika bez jajek 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika bez jajek

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Jogurt naturalny 2%
60 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 60 g
Budyń (proszek)
40 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Kasza manna
30 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 30 g
Skórka z cytryny
5 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
32.80