Sernik banoffee bez dodatku cukru fit
- Herbatniki - bez dodatku cukru (170 g)
- Masło (70 g)
- Jajko (4 szt.)
- Erytrytol (150 g)
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Mascarpone (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
- Olej kokosowy (75 ml)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (60 g)
- Miód (72 g)
- Mleko 2% (150 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (600 g)
- Banan - 4 sztuki (480 g)
Przepis na sernik banoffee bez dodatku cukru fit krok po kroku
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Rozgrzej piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Jajka, ser, mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.
Herbatniki (lub inne ciasteczka - najlepiej bez cukru) zblenduj z roztopionym masłem. Wyłóż ciasteczka na dnie tortownicy.
Masa serowa: jajka zmiksuj. Dodaj 140 g erytrytolu. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać ser i mascarpone po 1 łyżce ciągle miksując tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj skrobię i aromat. Zmiksuj chwilę.
Masę serową wylej na ciasteczka. Wyrównaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około godzinę. Studź w piekarniku.
Karmel: olej kokosowy, masło orzechowe, miód oraz mleko zagotuj w garnku. Gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje i zacznie przypominać karmel. Zajmie to około 10 minut.
Na ostudzony sernik wylej karmel. Na karmel wyłóż banana pokrojonego w plasterki i wymieszanego z sokiem z cytryny.
Bita śmietana: schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z 10 g erytrytolu i aromatem cytrynowym.
Na banany wylej bitą śmietanę. Posyp wszystko kakao. Wstaw do lodówki na całą noc.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika banoffee bez dodatku cukru fit
Sernik banoffee w wersji bez dodatku cukru to przepis na pyszne ciasto inspirowane słynnym banoffee pie. Tutaj banoffee pie połączone jest z sernikiem – pychota! Przepis ten powstał z kilku przepisów. Został on połączony w całość – sernik oraz banofee pie. Powstało coś wspaniałego. Pyszny, ciasteczkowy spód, kremowy i puszysty sernik, karmel, banany i bita śmietana – to wszystko oprószone kakao. W przepisie nie użyto cukru.
Spód z ciasteczek można wykonać z dowolnych ciastek, które nie zawierają dodanego cukru. Herbatniki, ciasteczka zbożowe czy biszkopty – wybierz co wolisz. Jeśli wybierzesz ciasteczka bezglutenowe wtedy całe ciasto byłoby bez glutenu. Karmel jest zrobiony poprzez zagotowanie kilku składników. Karmel wyjdzie bez problemu, należy jednak uważać, by go nie przypalić. Warto go dosyć często mieszać. Zamiast karmelu z przepisu można użyć kajmaku bez dodatku cukru lub sosu o smaku karmelu. Są takie sosy dostępne, więc można z nich śmiało korzystać. Do ciasta warto dodać aromat cytrynowy. Ciasto wtedy ma cytrusowy posmak, który bardzo fajnie się komponuje z całością.
Banany mają to do siebie, że czernieją (na skutek brązowienia enzymatycznego). By banany i inne owoce, w których zachodzą reakcje brązowienia enzymatycznego nie nabierały brązowych plam po kontakcie z powietrzem należy dodać do nich witaminę C. W przypadku owoców sprawdza się dobrze skropienie i wymieszanie owoców już pokrojonych sokiem z cytryny lub limonki.
Przepis zawiera niski indeks glikemiczny. Jeżeli chcesz opcję bez glutenu możesz skorzystać z ciastek bezglutenowych (tak jak napisano wyżej). Jeśli śmietanka nie chciałaby się ubić można dodać śmietan-fix (3 opakowamia). Co prawda skład nie powala, aczkolwiek ilość dodanego śmietan-fixu nie jest ogromna. Śmietanka musi być bardzo mocno schłodzona, by mogła się dobrze ubić. Śmietanka powinna być dobrze zbita, by nie popłynęła. Możesz też użyć do bitej śmietanki żelatynę. Gdy nie spożywasz żelatyny a wolisz mieć pewność, że bita śmietana będzie odpowiednia – wybierz agar.
Alergeny w serniku banoffee bez dodatku cukru fit
Lista alergenów dla sernika banoffee bez dodatku cukru fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
- mascarpone
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze sernika banoffee bez dodatku cukru fit
Przepis jest dobry dla osób, które ograniczają dodawanie cukru do potraw. Przepis ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.