Sernik bananowy
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Banan - 6 bananów (1200 g)
- Jajko - 3 sztuki (3 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki (15 g)
- Herbatniki - 20 sztuk (100 g)
Przepis na sernika bananowego krok po kroku
4 banany obierz, pokrój w plastry i umieść w misce. Dodaj twaróg sernikowy i wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
Dodaj jajka, ksylitol, mąkę i wanilię i jeszcze raz wymieszaj mikserem.
Na dnie blachy do pieczenia wyłóż papier i pokruszone herbatniki. Dodaj masę serową, pozostałe dwa banany pokrój w plastry i ułóż na wierzchu.
Piecz ok. 60 min w 150 stopniach.
Po upieczeniu odstaw sernik do stopniowego wystudzenia w lekko otwartym piekarniku.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika bananowego
Sernik bananowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w mgnieniu oka, a podczas pieczenia jego pyszny zapach rozchodzi się po całym domu. Przepis na sernik z bananami jest bardzo prosty i szybki, dlatego każdy z pewnością sobie z nim poradzi bez większych problemów. Co więcej, jest wiele możliwości jego modyfikacji. Przykładowo, możesz wykorzystać, gotowy, zmielony ser twarogowy, specjalnie przeznaczony do serników. Jego wykorzystanie gwarantuje że ser będzie miał odpowiednią konsystencję, pozwala też zaoszczędzić sporo czasu. Jeśli chcesz przygotować ser samodzielnie możesz to zrobić mieląc go w specjalnej maszynce. Możesz eksperymentować też w kwestii spodu. Sernik na cieście bananowym, na herbatnikach, biszkopcie to tylko jedne z bardzo wielu propozycji. Z powodzeniem możesz też przygotować sernik bez spodu. Ten pieczony fit sernik bananowy bez cukru jest przepyszny, pięknie prezentuje się na stole i jest mniej kaloryczną wersją większości serników. Możesz przygotować go z mascarpone lub z budyniem bananowym, waniliowym, lub śmietankowym. Do sernika bananowego możesz też dodać inne owoce o kontrastującym smaku, na przykład wiśnie, truskawki, maliny, czy borówki. Sernik bananowy to doskonała alternatywa i urozmaicenie tradycyjnych serników, a przygotowany w wersji bez cukru, jest zdecydowanie mniej kaloryczny i odpowiedniejszy dla zdrowia. Sprawdzi się na wiele okazji, zarówno jako ciasto okolicznościowe, ale również coś słodkiego do postawienia na stole kiedy odwiedzają nas rodzina czy goście. Sernik bananowy to ciasto, które prosto i szybko możesz przygotować o każdej porze roku, a składniki niezbędne do jego przygotowania są zawsze łatwo dostępne. Zdecydowanie jest to ciasto będące w zasięgu możliwości każdego. Jeśli zastanawiasz się jak upiec pyszny i zdrowy sernik bananowy mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Alergeny w serniku bananowym
Lista alergenów dla sernika bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Herbatniki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika bananowego
Dzięki zamianie cukru na ksylitol sernik ma mniejszą kaloryczność oraz indeks glikemiczny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.