Przepis na serniczki z patelni krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska, widelec

Do miski włóż twaróg i roznieć go widelcem.

Następnie dodaj cukier wanilinowy, miód i dokładnie wymieszaj.

Do masy wbij jajko, dodaj mąkę i wymieszaj.

Na talerz wysyp odrobinę mąki do obtoczenia serniczków.

Z masy uformuj serniczki i obtocz je w mące.

Na patelni rozgrzej olej i zmniejsz ogień.

Serniczki smaż po obu stronach do uzyskania złotego koloru (powinno to trwać około 5 minut).

Serniczki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Serniczki z patelni podsmażane są na patelni.
Serniczki z patelni
Koszt przygotowania dania
6.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
231 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Serniczki z patelni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniczkach z patelni

Serniczki z patelni to doskonały pomysł na deser. Pyszne serniczki doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty, a także kakao. Najlepsze serniczki z patelni są szybkie w przygotowaniu, dlatego możemy je przygotować, gdy odwiedzą nas goście bez zapowiedzi. Sprawdzony przepis na serniczki z patelni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania serniczków z patelni niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ser twarogowy półtłusty, cukier wanilinowy, miód, mąka pszenna, jajko oraz olej rzepakowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić serniczki z patelni? Do miski włóż twaróg i roznieć go widelcem. Następnie dodaj cukier wanilinowy, miód i dokładnie wymieszaj. Do masy wbij jajko, dodaj mąkę i wymieszaj. Na talerz wysyp odrobinę mąki do obtoczenia serniczków. Z masy uformuj serniczki i obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej i zmniejsz ogień. Serniczki smaż po obu stronach do uzyskania złotego koloru (powinno to trwać około 5 minut). Serniczki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także składniki mineralne, np. duże ilości wapnia - czyli podstawowego składnika budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo-nerwowego.

Podsumowując smaczne serniczki z patelni stanowią doskonały dodatek do kawy i herbaty. Serniczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać je z dodatkiem musu z owoców, który dodatkowo wzbogaci deser w składniki mineralne oraz witaminy. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze serniczków z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
256.85 kcal
231.16 kcal
Białko
9.98 g
8.98 g

Węglowodany w serniczkach z patelni

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
23.24 g
20.92 g
Węglowodany przyswajalne
23.24 g
20.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
13.77 g
12.40 g
Tłuszcze nasycone
3.22 g
2.89 g
Tłuszcze nienasycone
10.56 g
9.50 g
Tłuszcze jednonasycone
7.53 g
6.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.02 g
2.72 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
50.33 mg
45.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na serniczki z patelni

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
177.07 mg
159.36 mg
Potas
96.40 mg
86.76 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
52.65 mg
47.38 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.38 mg
1.24 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny serniczków z patelni 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniczkach z patelni

Lista alergenów dla serniczków z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania serniczków z patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
100 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
35.10
Jak oceniasz przepis na serniczki z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób