Serniczki z patelni

Opublikowano: 21.07.2022 r., 20:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste serniczki na patelni.
Serniczki z patelni
Serniczki z patelni to doskonała propozycja na smaczny deser. Serniczki stanowią świetny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 50 min
231 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty - 1 kostka (250 g)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Miód (20 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 5 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, widelec

Przepis na serniczki z patelni krok po kroku

Do miski włóż twaróg i roznieć go widelcem.

Następnie dodaj cukier wanilinowy, miód i dokładnie wymieszaj.

Do masy wbij jajko, dodaj mąkę i wymieszaj.

Na talerz wysyp odrobinę mąki do obtoczenia serniczków.

Z masy uformuj serniczki i obtocz je w mące.

Na patelni rozgrzej olej i zmniejsz ogień.

Serniczki smaż po obu stronach do uzyskania złotego koloru (powinno to trwać około 5 minut).

Serniczki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na serniczki z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat serniczków z patelni

Serniczki z patelni to doskonały pomysł na deser. Pyszne serniczki doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty, a także kakao. Najlepsze serniczki z patelni są szybkie w przygotowaniu, dlatego możemy je przygotować, gdy odwiedzą nas goście bez zapowiedzi. Sprawdzony przepis na serniczki z patelni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania serniczków z patelni niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ser twarogowy półtłusty, cukier wanilinowy, miód, mąka pszenna, jajko oraz olej rzepakowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić serniczki z patelni? Do miski włóż twaróg i roznieć go widelcem. Następnie dodaj cukier wanilinowy, miód i dokładnie wymieszaj. Do masy wbij jajko, dodaj mąkę i wymieszaj. Na talerz wysyp odrobinę mąki do obtoczenia serniczków. Z masy uformuj serniczki i obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej i zmniejsz ogień. Serniczki smaż po obu stronach do uzyskania złotego koloru (powinno to trwać około 5 minut). Serniczki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także składniki mineralne, np. duże ilości wapnia - czyli podstawowego składnika budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo-nerwowego.

Podsumowując smaczne serniczki z patelni stanowią doskonały dodatek do kawy i herbaty. Serniczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać je z dodatkiem musu z owoców, który dodatkowo wzbogaci deser w składniki mineralne oraz witaminy. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w serniczkach z patelni

Lista alergenów dla serniczków z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze serniczków z patelni

na 100g gotowej potrawy

Serniczki z patelni to doskonała propozycja na szybką przekąskę. Serniczki stanowią doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
256.85
231.16
Białko (g)
9.98
8.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
23.24
20.92
Węglowodany przyswajalne (g)
23.24
20.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
13.77
12.40
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
2.89
Tłuszcze nienasycone (g)
10.56
9.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.53
6.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.02
2.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.33
45.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
177.07
159.36
Potas (mg)
96.40
86.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.65
47.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
1.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny serniczków z patelni 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania serniczków z patelni

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
100 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
35.10