Serniczki na zimno
- Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Cukier puder (100 g)
- Ser twarogowy półtłusty (600 g)
- Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
- Galaretka - 1 opakowanie (60 g)
- Żelatyna (60 g)
- Mleko 2% (100 ml)
Przepis na serniczki na zimno krok po kroku
Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera.
Masło roztop w garnuszku i połącz z herbatnikami. Masę herbatnikową rozłóż w szklankach lub słoiczkach.
Żelatynę rozrób w mleku i podgrzewaj całość w rondelku, do całkowitego roztopienia. Odstaw do schłodzenia.
Ser ubij na małych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połącz go z żelatyną.
W osobnej misce ubij śmietanę na sztywną pianę. Dodaj do niej ser i delikatnie wymieszaj całość. Wyłóż masę do szklanek na herbatniki i odstaw do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
W jednej szklance gorącej wody rozrób kolorową galaretkę. Odstaw do przestudzenia, jednak nie pozwól, by zupełnie zastygła.
Wylej przestudzoną galaretkę na serniczki.
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na delicjach
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat serniczków na zimno
Serniczki na zimno to niezwykle szybki i prosty deser bez pieczenia. To świetny wybór dla wszystkich miłośników serników, w tej wersji są one wyporcjowane, przez co pięknie się prezentują. Stanowią idealny wybór na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż przykuwają wzrok swoim pięknym kolorem i ciekawą formą. Na pewno przypadną do gustu osobom, które nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni, gdyż ten deser można zrobić naprawdę łatwo i bardzo szybko. Do galaretki można również dodać ulubionych owoców, by jeszcze bardziej przyciągały wzrok.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić serniczki na zimno, które będą przepyszne i pełne smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Można z niego odwzorować ulubione ciasto wielu osób, zupełnie bez pieczenia i w małych, osobnych porcjach. Taka opcja świetnie się sprawdzi na przyjęcia, gdyż ciasta nie trzeba kroić na dodatkowe kawałki.
Przepis na serniczki na zimno jest niezwykle łatwy. Robi się je podobnie jak sernik, jednak nie trzeba do ich wykonania piec ciasta, co znacząco ułatwia wykonanie całego deseru. Do jego przygotowania najlepiej użyć ulubionych herbatników. Można wybrać zwykłe, maślane, lub w wersji z kakao. Jeśli chce się uzyskać bardziej fit opcję, można również skorzystać z gotowych ciasteczek pełnoziarnistych lub tych bez cukru.
To ciasto robi się z galaretką, dzięki czemu pięknie się prezentuje i lepiej smakuje. Można do jego wykonania użyć dowolnego koloru galaretki. Pięknie prezentuje się ta z czerwonych owoców, gdyż wspaniale kontrastuje z białą masą serową.
To naprawdę łatwy przepis, który pozwala na stworzenie przepysznego deseru. Efekt końcowy prezentuje się niezwykle dekoracyjnie i efektownie, choć całość nie jest zbyt pracochłonna. Dobrze jest wyeksponować serniczki w małych słoiczkach lub przezroczystych szklankach, dzięki czemu efekt będzie jeszcze piękniejszy.
Z tego przepisu dowiesz się jak się robi szybkie i proste mini serniczki, które nie tylko przepięknie wyglądają, ale również są naprawdę pyszne. To świetny przepis, który zawsze się udaje.
Alergeny w serniczkach na zimno
Lista alergenów dla serniczków na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietanka kremowa 36%
- Mleko 2%
Wartości odżywcze serniczków na zimno
Te słodkości, choć lepsze niż sklepowe, wciąż nie powinny stanowić zbyt dużej części diety.
Energia i białka
(228g)
Węglowodany
(228g)
Tłuszcze
(228g)
Witaminy
(228g)
Składniki mineralne
(228g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.