Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami
- Serek wiejski (200 g)
- Bułka grahamka (90 g)
- Pestki dyni (10 g)
- Rzodkiewka (45 g)
- Szczypiorek (10 g)
Przepis na serek wiejski z bułką grahamką i warzywami krok po kroku
Zjedź serek wiejski z bułką, pestkami dyni, szczypiorkiem i rzodkiewką.
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Filet z kurczaka
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Ceviche
-
Omlet z warzywami
-
Placki z kaszy mannej
-
Pancakes bananowe
-
Zupa mleczna
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania
Więcej informacji na temat serka wiejskiego z bułką grahamką i warzywami
Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami to świetna propozycja na szybki posiłek, który możesz zjeść na śniadanie lub kolacje. Z mojej strony jest to kolejna propozycja dla osób, które nie mają po prostu czasu na gotowanie i szukają szybkich rozwiązań.
Co wartościowego znajdziesz w proponowanym posiłku?
1. Serek wiejski to świetne źródło białka, wapnia, potasu, magnezu i witaminy A. W jednym opakowaniu serka wiejskiego (200 g) znajduje się - 194 kcal, 22 g białka, 10 g tłuszczy i 4 g węglowodanów. Można go podawać z dodatkiem świeżych owoców lub warzyw, zarówno świetnie smakuje na słodko jak i słono. Jest dobrym rozwiązaniem dla osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ jest niskokaloryczny i sycący.
2. Pestki dyni są doskonałym źródłem cynku, który wpływa pozytywnie na piękną skórę i wykazuje korzystne działanie na układ odpornościowy. Pestki zawierają, także spore ilości magnezu, który jest bardzo ważnym minerałem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jest pomocny podczas zaburzeń snu i zmęczenia. Ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie m.in układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego. Niedostateczna podaż tego minerału, wiążę się z nieprzyjemnymi dolegliwościami takimi jak np. drżenie, osłabienie mięśni, zaburzenia koncentracji lub migrena. Warto więc, zadbać o ten pierwiastek, aby nie doprowadzić do niedoborów, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie. W jednej łyżce pestek dyni (10 g) znajduje się - 57 kcal, 2.9 g białka, 4.6 g tłuszczy, 1.3 g węglowodanów i 0.5 g błonnika pokarmowego.
3. Rzodkiewkę, która jest bogatym źródłem witaminy C. Charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, przez co pomaga w walce z wolnymi rodnikami. W rzodkiewce znajduje się, także witamina A i K. Warzywo jest niskokaloryczne, zawiera około 95 % wody, a jedna rzodkiewka waży 15 g i ma zaledwie 3 kcal. Spożywanie rzodkiewki wykazuje pozytywny wpływ na wątrobę. Jest odpowiednia dla osób z cukrzycą, ponieważ wykazuje właściwości obniżające glikemię.
Alergeny w serku wiejskim z bułką grahamką i warzywami
Lista alergenów dla Serka wiejskiego z bułką grahamką i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek wiejski
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bułka grahamka
Wartości odżywcze serka wiejskiego z bułką grahamką i warzywami
Do posiłku można dodać swoje ulubione warzywa.
Energia i białka
(355g)
Węglowodany
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy
(355g)
Składniki mineralne
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.