Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, ręcznik papierowy, patelnia głęboka

Przepis na serduszka drobiowe krok po kroku

Serca drobiowe oczyść, umyj w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim serduszka do zarumienienia. Serduszka dopraw do smaku połową łyżeczki soli oraz pieprzu, dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do przesmażonych serduszek drobiowych. Smaż chwilę.

Następnie serca podlej szklanką wody i duś pod przykryciem przez około 50 minut (do miękkości serduszek).

Pod koniec duszenia w połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszaj mąkę.

Zaprawę z mąki dodaj do serduszek, cały czas mieszając je.

Sos z serduszkami zagotuj i odparuj, aby zgęstniał.

Gotowe serduszka drobiowe podawaj z ulubionymi dodatkami.

Surowe serduszka drobiowe ułożone w niebieskiej miseczce.
Serduszka drobiowe - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - serduszka drobiowe

W skrócie
Kalorii w porcji
450 kcal
Wielkość
jednej porcji
280 g
Indeks glikemiczny
54

Wartości odżywcze serduszek drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Serduszka drobiowe to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Serca drobiowe w sosie własnym warto podać z dodatkiem kaszy lub ugotowanych ziemniaków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
160.95
450.66
Białko (g)
13.32
37.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
3.22
9.02
Węglowodany przyswajalne (g)
2.99
8.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
10.23
28.65
Tłuszcze nasycone (g)
3.72
10.43
Tłuszcze nienasycone (g)
6.51
18.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.60
10.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.91
8.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
112.40
314.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6 (mg)
0.32
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.62
1.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.16
11.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.28
179.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
61.84
173.16
Potas (mg)
168.97
473.11
Wapń (mg)
14.58
40.82
Fosfor (mg)
153.19
428.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.44
40.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
5.06
14.16
Cynk (mg)
5.49
15.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny serduszek drobiowych 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serduszkach drobiowych

Lista alergenów dla serduszek drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Więcej informacji na temat serduszek drobiowych

Serduszka drobiowe w sosie własnym to doskonała propozycja na obiad. W dalszej części dowiesz się jak ugotować pyszne danie na bazie podrobów drobiowych. Serca kurze warto podać z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu. Doskonale komponują się również z różnymi surówkami, np. z surówką z białej kapusty lub ogórkami kiszonymi. Przepis na serduszka drobiowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: serca z kurczaka, cebula, czosnek, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól oraz pieprz.

A jak zrobić serduszka drobiowe? Serca drobiowe oczyść, umyj w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim serduszka do zarumienienia. Serduszka dopraw do smaku połową łyżeczki soli oraz pieprzu, dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do przesmażonych serduszek drobiowych. Smaż chwilę. Następnie serca podlej szklanką wody i duś pod przykryciem przez około 50 minut (do miękkości serduszek). Pod koniec duszenia w połowie szklanki wody wodzie dokładnie wymieszaj mąkę. Zaprawę z mąki dodaj do serduszek, cały czas mieszając je. Sos z serduszkami zagotuj i odparuj, aby zgęstniał.

Serca drobiowe to podroby, które świetnie sprawdzą się do przygotowania pysznego gulaszu. Produkt ten zawiera sporo cholesterolu, dlatego nie zaleca się go osobom chorujący na miażdżycę. Serca drobiowe zawierają sporej ilości składników odżywczych, do których możemy zaliczyć niektóre witaminy z grupy B, witaminę Ą, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas. Serca drobiowe są produktem niskokalorycznym, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych potraw.

Podsumowując: wiesz już, jak przyrządzić serduszka drobiowe w sosie własnym. Do sosu możesz dodać odrobinę chrzanu. Pyszne serduszka drobiowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Szacunkowy koszt przygotowania serduszek drobiowych

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serca drobiowe
1000 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 1000 g
Cebula
150 g
2 średnia sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na serduszka drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób