Przepis na ser w panierce krok po kroku
- Ser gouda 300 g
- Bułka tarta 150 g
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 100 ml do smażenia
Na patelni dobrze rozgrzej olej.
W miseczce roztrzep jajka z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu.
Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.
Ser pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
Plastry sera maczaj w jajku, bułce i ponownie w jajku oraz bułce (ser powinien być bardzo dokładnie obtoczony w bułce).
Plastry sera smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowy ser w panierce podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Ser w panierce - cechy przepisu
Więcej o serze w panierce
Ser w panierce smażony na tłuszczu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny ser w panierce doskonale skasuje z dodatkiem frytek oraz sosów.
Prosty przepis na ser w panierce nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ser gouda, bułka tarta, jajka, olej rzepakowy do smażenia oraz przyprawy (sól i pieprz). Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić ser w panierce? Na patelni dobrze rozgrzej olej. W miseczce roztrzep jajka z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą. Ser pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Plastry sera maczaj w jajku, bułce i ponownie w jajku oraz bułce (ser powinien być bardzo dokładnie obtoczony w bułce). Plastry sera smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowy ser w panierce podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jaki ser wybrać do smażenia? Ser powinien być dobrej jakości. Najlepszy będzie ser gouda lub edamski. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu, przez co jest dość mocno kaloryczny. Ser zawiera również witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę E, ta minka, witaminą D oraz niektóre witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także niektóre składniki mineralne, np. magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, potas, chrom, fosfor oraz sód. Ser zawiera także dużą ilość tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinien występować w naszej diecie zbyt często.
Podsumowując smaczny ser żółty w panierce z bułki tartej to kaloryczne danie, które świetne sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do dania obiadowego. Ser w bułce tartej smażony na głębokim tłuszczu najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Dobry i szybki w przygotowaniu przysmak możesz podać także z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Ser możesz zapiec w piekarniku, będzie miał wtedy mniej kalorii. Warto dobrze pokryć ser panierką z bułki tartej, aby nie rozpłynął się na patelni podczas smażenia.
Wartości odżywcze sera w panierce
Energia i białka
(275g)
Węglowodany w serze w panierce
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy w przepisie na ser w panierce
(275g)
Składniki mineralne w przepisie na ser w panierce
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serze w panierce
Lista alergenów dla sera w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko