Przepis na ser w panierce krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia

Na patelni dobrze rozgrzej olej.

W miseczce roztrzep jajka z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu.

Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.

Ser pokrój na plastry o grubości około 1 cm.

Plastry sera maczaj w jajku, bułce i ponownie w jajku oraz bułce (ser powinien być bardzo dokładnie obtoczony w bułce).

Plastry sera smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowy ser w panierce podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ser w panierce podany na białym talerzu.
Ser w panierce
Koszt przygotowania dania
11.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1132 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Ser w panierce - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serze w panierce

Ser w panierce smażony na tłuszczu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny ser w panierce doskonale skasuje z dodatkiem frytek oraz sosów.

Prosty przepis na ser w panierce nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ser gouda, bułka tarta, jajka, olej rzepakowy do smażenia oraz przyprawy (sól i pieprz). Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić ser w panierce? Na patelni dobrze rozgrzej olej. W miseczce roztrzep jajka z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą. Ser pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Plastry sera maczaj w jajku, bułce i ponownie w jajku oraz bułce (ser powinien być bardzo dokładnie obtoczony w bułce). Plastry sera smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowy ser w panierce podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jaki ser wybrać do smażenia? Ser powinien być dobrej jakości. Najlepszy będzie ser gouda lub edamski. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu, przez co jest dość mocno kaloryczny. Ser zawiera również witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę E, ta minka, witaminą D oraz niektóre witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także niektóre składniki mineralne, np. magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, potas, chrom, fosfor oraz sód. Ser zawiera także dużą ilość tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinien występować w naszej diecie zbyt często.

Podsumowując smaczny ser żółty w panierce z bułki tartej to kaloryczne danie, które świetne sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do dania obiadowego. Ser w bułce tartej smażony na głębokim tłuszczu najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Dobry i szybki w przygotowaniu przysmak możesz podać także z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Ser możesz zapiec w piekarniku, będzie miał wtedy mniej kalorii. Warto dobrze pokryć ser panierką z bułki tartej, aby nie rozpłynął się na patelni podczas smażenia.

Wartości odżywcze sera w panierce

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
411.79 kcal
1132.42 kcal
Białko
16.46 g
45.26 g
Fenyloalanina
0.80 mg
2.20 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w serze w panierce

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
17.49 g
48.10 g
Węglowodany przyswajalne
16.47 g
45.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
2.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
30.40 g
83.59 g
Tłuszcze nasycone
10.85 g
29.85 g
Tłuszcze nienasycone
19.54 g
53.74 g
Tłuszcze jednonasycone
14.36 g
39.50 g
Tłuszcze wielonasycone
5.18 g
14.24 g
Cholesterol
113.82 mg
313.00 mg

Witaminy w przepisie na ser w panierce

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
101.67 µg (mcg)
279.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.93 µg (mcg)
2.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.56 µg (mcg)
1.54 µg (mcg)
Witamina E
0.47 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
101.21 µg (mcg)
278.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.55 mg
4.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
41.70 µg (mcg)
114.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4.55 µg (mcg)
12.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ser w panierce

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
562.30 mg
1546.33 mg
Potas
122.55 mg
337.00 mg
Wapń
369.11 mg
1015.04 mg
Fosfor
318.68 mg
876.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.95 mg
68.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.50 mg
4.12 mg
Cynk
2.32 mg
6.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sera w panierce 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serze w panierce

Lista alergenów dla sera w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sera w panierce

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gouda
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
24.20
Jak oceniasz przepis na ser w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób