Ser w panierce

Opublikowano: 09.07.2022 r., 14:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ser w panierce podany na białym talerzu.
Ser w panierce
Ser w panierce z bułki tartej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ser panierowany najlepiej podać w towarzystwie frytek i surówek. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
1132 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser gouda (300 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy do smażenia (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia

Przepis na ser w panierce krok po kroku

Na patelni dobrze rozgrzej olej.

W miseczce roztrzep jajka z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu.

Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.

Ser pokrój na plastry o grubości około 1 cm.

Plastry sera maczaj w jajku, bułce i ponownie w jajku oraz bułce (ser powinien być bardzo dokładnie obtoczony w bułce).

Plastry sera smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowy ser w panierce podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na ser w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat sera w panierce

Ser w panierce smażony na tłuszczu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny ser w panierce doskonale skasuje z dodatkiem frytek oraz sosów.

Prosty przepis na ser w panierce nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ser gouda, bułka tarta, jajka, olej rzepakowy do smażenia oraz przyprawy (sól i pieprz). Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić ser w panierce? Na patelni dobrze rozgrzej olej. W miseczce roztrzep jajka z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą. Ser pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Plastry sera maczaj w jajku, bułce i ponownie w jajku oraz bułce (ser powinien być bardzo dokładnie obtoczony w bułce). Plastry sera smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowy ser w panierce podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jaki ser wybrać do smażenia? Ser powinien być dobrej jakości. Najlepszy będzie ser gouda lub edamski. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu, przez co jest dość mocno kaloryczny. Ser zawiera również witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę E, ta minka, witaminą D oraz niektóre witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także niektóre składniki mineralne, np. magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, potas, chrom, fosfor oraz sód. Ser zawiera także dużą ilość tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinien występować w naszej diecie zbyt często.

Podsumowując smaczny ser żółty w panierce z bułki tartej to kaloryczne danie, które świetne sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do dania obiadowego. Ser w bułce tartej smażony na głębokim tłuszczu najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Dobry i szybki w przygotowaniu przysmak możesz podać także z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Ser możesz zapiec w piekarniku, będzie miał wtedy mniej kalorii. Warto dobrze pokryć ser panierką z bułki tartej, aby nie rozpłynął się na patelni podczas smażenia.

Alergeny w serze w panierce

Lista alergenów dla sera w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sera w panierce

na 100g gotowej potrawy

Ser w panierce to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ser w panierce jest wysokokaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
411.79
1132.42
Białko (g)
16.46
45.26
Fenyloalanina (mg)
0.80
2.20
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
17.49
48.10
Węglowodany przyswajalne (g)
16.47
45.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
2.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
30.40
83.59
Tłuszcze nasycone (g)
10.85
29.85
Tłuszcze nienasycone (g)
19.54
53.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.36
39.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.18
14.24
Cholesterol (mg)
113.82
313.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
101.67
279.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.93
2.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
1.54
Witamina E (mg)
0.47
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
101.21
278.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.55
4.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.70
114.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.55
12.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
562.30
1546.33
Potas (mg)
122.55
337.00
Wapń (mg)
369.11
1015.04
Fosfor (mg)
318.68
876.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.95
68.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.50
4.12
Cynk (mg)
2.32
6.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sera w panierce 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sera w panierce

Koszt składników
24.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gouda
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
24.20